Menu luk

Er du 30-39 år? Derfor er du mere udsat for stress

Der kan være mange gode grunde til, at særligt 30-39-årige finansansatte ofte er stressede, mener ekspert. Hun giver også sit bud på, hvordan arbejdspladserne kan forebygge stress.

3. jun. 2024
6 min
Dansk / English

Karriere, netværk, børn og familie.

Der kan være nok at se til, når man er i 30’erne. 

Måske er det også derfor, at især de 30-39-årige finansansatte ofte eller hele tiden føler sig stressede. Det viser Finansforbundets trivselsundersøgelse, der er lavet blandt 9.200 medlemmer. Undersøgelsen viser også, at det er denne aldersgruppe, der trives dårligst i deres arbejde.

”Det kan meget vel være dem, der kan have svært ved at få work-life balance til at gå op. Det er jo en fase i livet, hvor man ofte stifter familie og har små børn, hvor ens øvrige liv kan kræve ret meget,” siger Yun Ladegaard. 

Hun er erhvervspsykolog og udviklingsdirektør i Necto og har forsket i blandt andet arbejdsrelateret stress. Hun peger på, at også de 20-29-årige slår ud i trivselsundersøgelsen som den gruppe, der er næstmest stressede.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Hård vej op ad karrierestigen

Det er dog ikke nødvendigvis kun de familiemæssige forpligtelser, der kommer til udtryk i det høje stressniveau i de yngre aldersgrupper, mener Yun Ladegaard.

”Det kan også have noget at sige, at du er på vej op eller skal til at vise dit værd på jobbet. Og samtidig har du ikke lige så meget erfaring at trække på som dine ældre kolleger,” forklarer hun.

Finansforbundets undersøgelse viser nemlig, at andelen med et højt stressniveau falder, jo ældre man bliver.

Samtidig kan det ifølge Yun Ladegaard også handle om, at det for nogle i den yngre aldersgruppe også handler om, at man arbejder i stillinger i den nederste del af hierarkiet på arbejdspladsen.

Trivselsundersøgelsen viser, at det især er privatrådgivere og ansatte i kundekontaktcentre, der ofte er stresset. 

”Den direkte tid med kunderne er ret krævende både kognitivt, men også i forhold til de følelsesmæssige krav,” siger hun.

Hun peger på, at bankkunderne er blevet mere kritiske og samtidig har en klar forventning om, hvad rådgiveren leverer.

”Der kan i virkeligheden være nogle modstridende krav i forhold til, at du selv og kunderne forventer en god rådgivning. Og så har organisationen måske sat nogle krav og KPI’er for, hvor hurtig du skal være, og hvor mange kunder, du skal nå. Og måske har du ovenikøbet heller ikke tid til at sætte dig helt ind i nye reguleringer på det meget komplekse område,” forklarer Yun Ladegaard.

Yun Ladegaard er erhvervspsykolog og udviklingsdirektør i Necto og har forsket i blandt andet arbejdsrelateret stress.

Med alderen følger en anden ro

Omvendt peger hun på, at man ofte, jo ældre man bliver, vil have arbejdet sig op gennem hierarkiet, man vil have fundet sig tilpas i sin stilling og hvis man ikke har, vil man sandsynligvis have taget konsekvensen og forladt sektoren.

”Man kan måske også være blevet leder. Og selvom en leder også sagtens kan være stresset, har de også tit mere indflydelse. Det kan også være, at man fundet sig et område eller domæne, som man er mere specialiseret i, og som gør at man måske har lidt mere indflydelse og kan arbejde mere roligt,” forklarer hun og fremhæver også muligheden for selv at kunne disponere over sin tid og sine pauser som centralt.

”Som leder kan man måske bedre disponere og veksle mellem opgaver og lægge pauser, når det passer i dit eget flow. Som rådgiver har man måske begrænsede muligheder for, hvordan man lægger sine pauser. Fleksibiliteten er lidt mere begrænset i stillinger, hvor du sidder med direkte kundekontakt hele tiden og bliver målt på det,” siger hun. 

“30’erne er en periode, hvor der både på arbejde og i livet generelt sker en masse. Hvor f.eks. karriere, små børn, parforhold og økonomi kan få bægeret til at flyde over."
- Jakob Thorgaard, næstformand Finansforbundet

Bedre indretning af arbejdslivet

Hos Finansforbundet peger næstformand Jakob Thorgaard ligesom Yun Ladegaard på, at der er meget at se til i årene omkring de 30.

“30’erne er en periode, hvor der både på arbejde og i livet generelt sker en masse. Hvor f.eks. karriere, små børn, parforhold og økonomi kan få bægeret til at flyde over. Jeg kan selv tydeligt huske hvor svært det er at få de forskellige hensyn til at balancere,” siger han og peger på, at der derfor er behov for at kigge på, hvordan vi kan indrette arbejdslivet bedre, alt efter de behov, man står over for i livet. 

”F.eks. har man som udgangspunkt mulighed for børnedeltid via overenskomsten som én type konkret løsning. På tværs af alder har vi brug for at blive bedre til at favne de forskellige situationer, man møder i løbet af et liv, som kan give forskellige udfordringer og behov,” siger Jakob Thorgaard og fortsætter:

”Skal vi styrke trivslen, skal vi også se nærmere på en større fleksibilitet i forhold til den livssituation, man er i, og den balance, man har brug for i sit liv. Her har vi og arbejdsgiverne uden tvivl en opgave.”

”Skal vi styrke trivslen, skal vi også se nærmere på en større fleksibilitet i forhold til den livssituation, man er i," siger Jakob Thorgaard, der er næstformand i Finansforbundet.

Fleksibilitet er et nøgleord

Også Yun Ladegaard peger på blandt andet fleksibilitet som et nøgleord, hvis man vil forebygge stress på arbejdspladserne.

Det kan være fleksibilitet i de enkelte funktioner, så det ikke bliver så hårdt styret i forhold til eksempelvis KPI’er, som ifølge trivselsundersøgelsen også kan stresse.

”Man kan kigge på, om der er plads til at hjælpe hinanden i et team – uden at det går ud over ens egne mål,” siger hun og understreger, at det også handler om, at der er plads til, at man nogle dage kan møde på arbejde og have sovet dårligt.

”Er der plads til, at du kan have en off-dag? Det kan være svært, hvis du sidder i kunderådgivningen. Men vi har jo alle sammen off-dage indimellem, og det skal der være plads til,” mener Yun Ladegaard.

Derudover handler det ifølge stressforskeren også om at have en fleksibilitet i forhold til, hvor i livet medarbejderne er. Ikke nødvendigvis opdelt på aldersgrupper sådan, at man skal have ret til flere fridage som senior, eller når man lige er vendt tilbage fra barsel. Behov for særlige hensyn og fleksibilitet kan opstå på forskellige tidspunkter i livet, pointerer hun.

”Det kan være bedre at sige, at vi kan tilbyde en bred vifte af fleksibilitet i forhold til, hvad der er behov for,” siger Yun Ladegaard og forklarer, at alle kan få en kronisk sygdom, et sygt barn eller en forælder der går bort. Derfor skal det ikke nødvendigvis knyttes op på, hvilken aldersgruppe man er i, mener hun.

”Det handler mere om at have det, man kunne kalde en menneskepolitik i forhold til, at vi kan imødekomme, at menneskelivet er varierende. Og at vi kan have fleksibilitet nok til at kunne snakke med hinanden om det og imødekomme de forskellige behov, der er.”

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Alle har ret til et job med trivsel

Hvordan skaber vi god trivsel, når arbejdslivet er under konstant forandring? Og hvilke læringer og initiativer skal vi gøre brug af, for at sikre både fællesskab og fleksibilitet? Få viden og inspiration her.

Læs mere

Seneste nyt