Menu luk

Lønsystemerne i Finansforbundets overenskomster

Her får du et overblik over de forskellige lønsystemer, der er aftalt i Finansforbundets standardoverenskomst, virksomhedsoverenskomster, særoverenskomster og FinTech-overenskomster.

Standardoverenskomstens (STOKens) lønsystem

Virksomheder som er medlem af Finans Danmark/Arbejdsgiver (FIDA), er typisk omfattet af STOKen på nær enkelte virksomheder, der i stedet har indgået en virksomhedsoverenskomst (VOK), og enkelte pensions- og forsikringsselskaber, der er omfattet af Rammeoverenskomsten for assurandører eller Forsikringsforbundets overenskomst.

 Se hvilke virksomheder, der er medlem af FIDA og dermed omfattet af STOKen

I STOKens lønsystem aftales lønnen individuelt mellem virksomheden og medarbejderen. Den skal afspejle medarbejderens indsats, kvalifikationer, uddannelse og dygtighed samt stillingens indhold og ansvar.

Alle medarbejdere har ret til en årlig løndialog.

Mindstelønnen

Mindstelønnen pr. måned ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag er:

  • kr. 26.650 pr. 1. juli 2023
  • kr. 27.650 pr. 1. juli 2024
Jobløn

Medarbejdere, der har selvstændig arbejdstilrettelæggelse, kan ansættes på jobløn hvis deres månedsløn ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag minimum er:

  • kr. 54.050 pr. 1. juli 2023
  • kr. 56.050 pr. 1. juli 2024
Lønpulje på STOK-virksomheder

I overenskomsten er der mulighed for en aftale om lokale lønpulje. Lønpulje åbner for, at du kan føre en reel dialog om løn med din leder på din årlige lønsamtale. Overenskomsten har nemlig sikret, at der rent faktisk er økonomi til individuel løn. Du kan læse flere detaljer og finde svar på dine spørgsmål her.

Hvorfor skal vi finansiere lønstigninger til enkelte medarbejdere?

Muligheden for lokale lønpuljer er en del af det samlede overenskomstresultat, og der er derfor ikke tale om, at nogen finansierer andres lønstigning. Lønpuljer er en del af det samlede resultat og har haft betydning for den økonomiske ramme til løn, hvor aftalen om generelle lønstigninger i overenskomstperioden er på 8,2 procent og heraf kan 1 procent forhandles til lokale lønpuljer i 2024. Hvis vi ikke havde aftalt midler til lønpuljer, så ville lønstigningerne muligvis se anderledes ud. 

Hvorfor skal lokal lønpulje og -princippet aftales lokalt?

Erfaringer viser, at det er vigtigt at forankre lønprincipperne i en lokalaftale. Det sikrer nemlig, at forhandlingerne om principper for fordelingen af lønpuljen har lokalt udgangspunkt i medarbejdernes og virksomhedens behov.

Hvad er fordelen ved lokale lønpuljer?

Lokale lønpuljer betyder, at den enkelte medarbejder får mulighed for at tale med sin leder om løn. Lokal lønpulje og lokale lønprincipper er med til at sikre, at lønsamtalen får et reelt indhold, og at lederen ikke blot kan afvise enhver mulighed for, at medarbejderen kan få en individuel lønregulering. Samtidig kan lønprincipperne være med til at gøre fordeling af puljemidler mere gennemsigtig.

Er der lokal lønpulje i vores virksomhed?

Det skal du spørge enten den faglige repræsentant eller din leder om. Virksomheden kan selv beslutte, om de ønsker at have lønpuljer eller ej, og Finansforbundet har endnu ikke et overblik over, hvilke virksomheder der drøfter lokale lønpuljer og lønprincipper.

Hvor mange penge er der i den lokale lønpulje?

Det præcise kronebeløb i lønpuljen afhænger af lønsummen i virksomheden. Lønpuljen er aftalt til at være fra 0 procent og op 1 procent af lønsummen i 2024 ifølge overenskomsten. Virksomheden kan dog vælge at supplere puljen med egne penge.

Hvad sker der, hvis medlemmerne ikke ønsker lokal løn?

De lokale tillidsrepræsentanter er blevet opfordret til at lytte til medlemmerne og til at deltage i forhandlingerne om lønpuljer i virksomheden med henblik på at forsøge at finde en god lokal løsning.  Viser det sig, at det ikke er muligt at forhandle sig frem til en aftale, som begge parter er tilfredse med, er det aftalt, at FA og Finsansforbundet skal forsøge at mægle. Et sådant mæglingsresultat skal sendes til afstemning hos Finansforbundets medlemmer i virksomheden.

Hvad kan pengene i lønpuljen bruges til?

Pengene i lønpuljen kan kun bruges til regulering af lønnen hos medarbejdere, der er omfattet af overenskomsten. De kan altså ikke bruges til engangstillæg, pension, fridage mm.

Kan jeg se, hvem der har fået penge fra lønpuljen?

Det kan du typisk ikke. Kun hvis det er aftalt lokalt, eller hvis der i øvrigt er åbenhed om løn i din virksomhed, kan det måske lade sig gøre.

Hvordan får jeg lønstigning?

Overenskomsten giver ret til en årlig lønsamtale, hvor du kan drøfte din løn med din leder. Så husk at få en lønsamtale i kalenderen.

Hvis der aftales brug af lokal lønpulje i din virksomhed, er der samtidig aftalt nogle lokale lønprincipper. Muligheden for en lønstigning vil her afhænge af de aftaler, der er indgået i netop din virksomhed. Kontakt den faglige repræsentant, som ved mere om jeres lokale aftaler.

Er der fastlagt regler for, hvor mange der skal have del i lønpuljen?

FIDA-arbejdsgiver og Finansforbundet har ikke fastlagt regler for dette, men der kan være aftalt nogle lokale rammer. Det ved din faglige repræsentant mere om.

Hvordan sikres det, at hele puljen er fordelt?

Virksomheden skal dokumentere, at puljen er brugt, og yderligere kan det være aftalt lokalt, at der skal leveres statistik på, at puljen er fordelt. Viser det sig, at hele puljen ikke er fordelt, vil det resterende beløb enten blive fordelt til alle eller til enkelte medarbejdere.

Hvad er lønprincipper?

Lønprincipper aftales lokalt, så kontakt din faglige repræsentant, som ved mere om det.

Hvordan får jeg mere at vide om lønprincipper?

Hvis din virksomhed og den faglige repræsentant bliver enige om fordeling af den lokale lønpulje og lønprincipper, så vil du som medarbejder eller leder i virksomheden blive informeret om aftalen. Spørg den faglige repræsentant om, hvad der sker i jeres virksomhed i forhold til lokal løn.

 

Kontraktansatte

Medarbejdere med følgende månedsløn og derover ekskl. arbejdsgivers pensionsbidrag, omsorgsdage, 6. ferieuge og særligt ferietillæg, kan ansættes på en individuel kontrakt.

  • kr. 74.600 pr. 1. juli 2023
  • kr. 77.350 pr. 1. juli 2024
Unge under 18

Unge under 18 år aflønnes med minimum 60 pct. af STOKens mindsteløn.
Fra og med den 1. i måneden, hvori medarbejderen fylder 18 år, sker aflønning efter STOKens almindelige regler.

Mindstelønnen for unge under 18 år er:

  • kr. 15.990 pr. 1. juli 2023 
  • kr. 16.590 pr. 1. juli 2024

Generelle lønstigninger STOKen 2023-24

I overenskomstperioden har Finansforbundet  aftalt følgende generelle lønstigninger:

  • 4,50 % i 2023
  • 2,70 % i 2024

Lønpuljer STOKen 2023-24

Som noget nyt er der desuden aftalt lokale lønpuljer i STOKen. Lønpuljerne er:

  • 0,00 % i 2023
  • 1,00 % i 2024

Den lokale lønpulje udmøntes med baggrund i virksomhedens lønsum bortset fra kontraktansatte med virkning fra den 1. juli hvert år. Er der ikke en faglig repræsentant på virksomheden, bliver de lokale lønpuljer konverteret til generelle lønstigninger til alle – dvs. alle medarbejderes løn reguleres med 4,50 % i 2023 og 3,70 % i 2024.

Virksomheden kan til enhver tid i stedet for lokal lønpulje vælge at udmønte lønpuljen som generelle lønstigninger til alle medarbejdere.

Hvis der ikke opnås enighed mellem de lokale parter om lønpuljens fordeling, overgår forhandlingerne til mægling med repræsentanter fra FA og Finansforbundet. Mæglingsresultatet sendes til afstemning blandt Finansforbundets medlemmer på virksomheden. Hvis medlemmerne afviser mæglingsresultatet, fordeles lønpuljen som generelle lønstigninger til alle medarbejdere.

Er du elev?

For elever fastsættes lønnen individuelt. Lønnen skal dog mindst svare til den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet, jvf. reglerne i erhvervsuddannelseslovens § 55, stk. 2.

STOK 2023-2025

Hvis du ønsker yderligere information om STOKens lønsystem, skal du kontakte din tillidsrepræsentant eller Finansforbundet.

Virksomhedsoverenskomsternes [VOK’ernes] lønsystemer

Finansforbundet har indgået en række virksomhedsoverenskomster [VOKer] med enkelte virksomheder, der er medlem af FA. VOK’erne har typisk deres egne skræddersyet lønsystemer.  Nedenfor kan du se hvilke virksomheder det drejer sig om.

Finansforbundets virksomhedsoverenskomster (VOKer):

Danske Bank

Finanssektorens Uddannelsescenter

JN Data

Jyske Bank

Nordea

Velliv kun foreningen af overordnede (FOV)

Nykredit

Ringkjøbing Landbobank

Generelle lønstigninger og lønpuljer VOK’erne 2023-24

Finansforbundet har aftalt følgende generelle lønstigninger og lønpuljer for perioden 2023-2024 tilsammen minimum skal være følgende.

Generelle lønstigninger VOK’erne:

  • 3,00 % i 2023
  • 2,20 % i 2024

Lønpuljer VOK’erne kan være op til:

  • 1,50 % i 2023
  • 1,50 % i 2024

Den del af lønpuljen, som der ikke aftales at anvende lokalt udmøntes som generelle lønstigninger.

Hvis du ønsker yderligere information om din virksomheds lønsystem, skal du kontakte din tillidsrepræsentant eller Finansforbundet.

Særoverenskomsternes lønsystemer

Hvis du er ansat i en af nedenstående virksomheder, er du omfattet af en af Finansforbundets særoverenskomster.  Særoverenskomster er overenskomster med virksomheder, der ikke er medlem af FA.

Hvis du har spørgsmål til lønsystemet på din virksomhed, skal du kontakte din tillidsrepræsentant eller Finansforbundet.

Finansforbundet har indgået særoverenskomster med følgende virksomheder:

Banking Circle 2021-2024

Banking Circle 2021-2024 UK

BankNordik Færøerne 2021-2022

Grønland Erhverv 2019-2022

IBM - husaftale 2008

Keylane Danmark 2022-2024

Pensam Bank 2022-2022

 

FinTech-overenskomsternes lønsystemer

Virksomheder, der er medlem af Arbejdsgiverforeningen for FinTech (AF), er omfattet af Rammeoverenskomsten for FinTech-virksomheder indgået mellem AF og Finansforbundet. Udover Rammeoverenskomsten indgår vi også en lokal overenskomst med den enkelte FinTech-virksomhed.

FinTech-virksomhedens lønsystem eller principper for lønindplacering er beskrevet i den lokale overenskomst.  

Nedenfor kan du se hvilke FinTech-virksomheder Finansforbundet har indgået overenskomster med. Hvis du har spørgsmål til lønsystemet på din virksomhed, skal du kontakte Finansforbundet.

Finansforbundets FinTech virksomhedsoverenskomster:

Lunar Bank 2021-2023

Lunar Bank 2021-2023 (UK)

Nordnet Bank 2021-2023

P27/Nordic Payments 2021-2023

KONTAKT JURA

32 66 13 30

Har du brug for sparring til løn er du velkommen til at kontakte Jura inden din lønsamtale eller inden du skriver under på en ansættelseskontrakt, så vi kan rådgive dig til den bedste løsning.

raadgivning@finansforbundet.dk