Menu luk

Er du god til at give feedback?

Feedback er ikke et nyt fænomen og der bliver arbejdet med feedback mere end nogensinde før i Sydbank. På årets lederkonference blev der slået et slag for, at vi alle bør bruge feedback i dagligdagen og at lederne skal være med til at skabe en naturlig feedbackkultur.

6. maj 2025
4 min

Feedback og psykologisk tryghed hænger uløseligt sammen. For du skal være tryg ved at sige din mening, for at du kan give ærlig feedback. Samtidig er feedback en forudsætning for at opnå og vedligeholde psykologisk tryghed – der er noget, hvad kom først - ”hønen eller ægget” - over det. Alternativet til feedback kan i værste fald være snakken i krogene. Derfor siger vi, at vi vil tale med hinanden i stedet for om hinanden.

Hvad skal det til for? Hvorfor er det så vigtigt?

Vi skal alle udvikle os – og det er svært hvis vi ikke ved, hvad vi gør forkert eller med fordel kan gøre anderledes. Det vi selv ser, og det, som andre ser hos os, er ikke det samme. Feedback kan derfor være en uvurderlig ressource for din egen vækst og udvikling.

Man skelner typisk mellem den positive og den kritiske/konstruktive feedback. 
For de fleste af os er det ikke svært at give og at modtage den positive del – det kræver for de flestes vedkommende kun, at vi husker at gøre det. Modtager af den positive feedback bliver som regel glad og vil typisk gøre endnu mere af det, der allerede fungerer. Ros og anerkendelse er vigtigt for langt de fleste af os.
 
Den kritiske feedback er oftest langt sværere både at give og at modtage. Det kræver ofte tilløb at sige til en kollega, at vedkommende med fordel kan ændre på noget – og det kan være virkelig ubehageligt at få at vide, at man gør noget forkert eller at man gerne skal ændre sin adfærd. Mange gør det, at de ”pakker det ubehagelige ind” ved først at sige noget positivt/give ros, derefter sige det svære – og til sidst sige noget positivt igen. Andre går lige til sagen – og her vil en blød indledning/omsorgsfuld formulering være at anbefale.

Det er altid en god idé at aftale spilleregler for feedback. Hvordan gør vi hos os? Husk at minde hinanden om den gode intention – og det er altid ok at ”sove på det” og vende tilbage for at følge op næste dag. Måske stille spørgsmål, hvis man er i tvivl om det er rigtigt forstået… Det hjælper som altid at træne 😊  

Vi i kredsbestyrelsen arbejder aktivt med feedback  

I starten af april måned brugte vi i kredsbestyrelsen den tildelte kulturdag på at arbejde med psykologisk tryghed og feedback. På forhånd havde vi besvaret en anonym miniundersøgelse, så vi vidste, hvordan niveauet er hos os i forhold til psykologisk tryghed. Derudover havde vores formand Jarl og vores næstformand Gitte bedt os alle om at melde ind på forhånd, hvem vi ønsker feedback til og fra: 

  • Hvilke to kolleger vil jeg gerne give feedback – ud fra en virkelig situation
  • Hvilke to kolleger vil jeg gerne have feedback fra (du skal på forhånd fortælle vedkommende, hvad du ønsker feedback på)
  • Hvilket formandsskabsmedlem vil jeg gerne give feedback – ud fra en virkelig situation
  • Hvilket formandsskabsmedlem vil jeg gerne få feedback fra og på hvad

På dagen gennemgik vi først resultatet af den lille undersøgelse om psykologisk tryghed, så vi ved hvor vi ligger godt og hvad vi gerne vil arbejde med ved hjælp af feedback. Derefter gik vi ud på egen hånd to og to, og gav hinanden den forberedte feedback – ærligt og kærligt 😊

Vi var enige om at dagen gav os mange aha-oplevelser og vi gik glade hjem med noget at tænke over.  

Efterfølgende har vi aftalt opfølgning på egen hånd udover at Jarl har lavet et system, som sikrer, at vi alle kommer hele vejen rundt – så alle giver til og får feedback fra alle.

Jeg har lagt mærke til, at feedback allerede er ved at komme under huden på os som en naturlig ting, og at vi er blevet modigere end vi var inden denne kulturdag.

Det vigtige er nu at holde gryden i kog og at vi er modige. Og vi vil begge dele – det har vi aftalt.

Så vær ikke overrasket, hvis vi inviterer til gensidig feedback, hvis du møder en af os på din vej…     

Feedback er en essentiel komponent i både personlig og professionel udvikling.

Det er en proces, hvor man modtager information om sin præstation, adfærd eller resultater fra andre, hvilket kan hjælpe med at identificere styrker og områder, der kræver forbedring.

Seneste nyt