Menu luk

Særlig ordning i Danske Bank skal fastholde pensionister

Den tidligere rådgiver Annette Fly Jensen har bevaret kontakten til arbejdsplads og kolleger, og kan samtidig - som del af forsøgsordningen Det Blå Guld i Danske Bank - selv råde over sin tid. Næstformand i Finansforbundet mener modellen kan inspirere flere.

16. dec. 2024
4 min
Dansk / English

”Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville stoppe og på pension nu. Omvendt føler jeg også stadig, jeg har noget at give som arbejdskraft.”

Løsningen blev for Annette Fly Jensen at blive del af pilotprojektet Det Blå Guld, som Danske Bank foreløbig har ansat 10 personer i. Her kan tidligere ansatte blive timeansat på en meget fleksibel ordning.

Glidende overgang

Annette Fly Jensen har arbejde i ikke mindre end 42 år i banken og føler sig tæt knyttet til arbejdspladsen og kollegerne, men hun var ikke i tvivl om, at hun ville gå på pension som 62-årig.

”Min mand er noget ældre, vi vil gerne sikre os, at vi har noget ordentlig tid sammen som pensionister. Samtidig var jeg også ved at mærke, at det blev lige lovligt udfordrende at være personlig boligrådgiver med egen portefølje.”

Men hun syntes også, det ville blive en lidt brat overgang at stoppe helt med at arbejde. Derfor var hun lydhør, da hun hørte om planerne om Det Blå Guld, som var ved at tage form, inden hun nåede til sin sidste arbejdsdag i filialen i Holbæk.

”Jeg aftalte med min chef, at de kunne række ud, hvis det blev til noget. Det blev det jo, og det passer helt fantastisk for mig. For jeg føler mig ikke gammel, jeg har stadig lyst til at bidrage. Jeg tror også, at det mentalt kan være sundt at holde kontakten til arbejdsmarkedet.”

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Annette Fly er glad for at bevare kontakten til arbejdspladsen.

Kundesupport og tomt skrivebord

Annette Fly Jensen kunne, efter nogle måneders udvidet sommerferie, derfor vende tilbage i sin nye funktion:

”Jeg er nu tilknyttet kundesupport og må arbejde 34 timer om måneden, uden at det på nogen måde påvirker min pensionsudbetaling. Vi i Det Blå Guld hjælper med at svare på mails og kundehenvendelser. Det, jeg ikke når, ligger i en fælles bunke, som andre overtager.”

Det betyder, at hun nu altid kan tage hjem fra et tomt skrivebord, og der er ikke noget pres i forhold til, hvornår hun dukker op næste gang. Hun kan også vælge at arbejde hjemme, hvis hun har lyst.

”Men jeg vil gerne en del ind og møde kollegerne, det er rart at det på den måde er muligt at bevare kontakten til dem.”

Omkring den 20. i hver måned lægger hun en plan for den kommende måned.

”Så ved de lidt om, hvornår jeg forventer at dukke op. Jeg kan altid ændre i det, og jeg kan også beslutte, at jeg ikke kommer i en tre måneders periode, hvis jeg fx får en anden plan med min mand.”

Der skal nok ikke være for stramme tøjler, hvis man skal lokke os til at arbejde lidt længere."
- Annette Fly, del af pilotprojektet Det Blå Guld.

Løse tøjler

Den store fleksibilitet var en forudsætning for hende, og hun tror mange jævnaldrende har det på samme måde:

”Der skal nok ikke være for stramme tøjler, hvis man skal lokke os til at arbejde lidt længere. Det er ikke fordi, jeg ikke kan få tiden til at gå uden arbejde, men det fungerer godt at have den løse tilknytning.”

I dag har hun selv præcis den hverdag, hun ønsker sig, med lidt arbejde og masser af fritid:

”Jeg kunne godt forestille mig, at det kunne blive en stor succes. Både dem jeg taler med internt og eksternt synes, det er en helt fantastisk ordning. Jeg tror flere af mine kolleger vil gøre det samme, hvis de får muligheden til den tid.”

Vigtig inspiration

Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet, ser også muligheder i Det Blå Guld-modellen.

”At skabe en mere fleksibel tilknytning til arbejdsmarkedet også efter pensionsalderen taler positivt ind i rigtig mange udfordringer på vores arbejdsmarked," siger han og fortsætter:

"Det giver den enkelte mulighed for at bevare tilknytning til kolleger og til at bidrage med værdifuld arbejdskraft og erfaring. Samtidig styrker det jo også diversiteten på arbejdspladsen, så det er klart en model, vi kan hente vigtig inspiration fra”.

”Der er ingen tvivl om, at de rette rammer omkring den nødvendige fleksibilitet er helt afgørende for at fastholde erfarne medarbejdere og for at skabe en mere inkluderende arbejdsplads i det hele taget”

Det blå guld

Det Blå Guld er kommet til verden gennem et samarbejde mellem banken og Finansforbundet i Danske Bank og er i første omgang tiltænkt dem, der er ansat i en kundevendt funktion.

I seniorjobbet er man del af kundeservice, svarer telefoner og skriftlige henvendelser og overgår til timelønsansættelse.


Emner

Seneste nyt

9. apr. 2025

Bankdata mistede hver femte nyansat

En række tiltag har ført til, at Bankdata er lykkedes med en fastholdelsesprocent, der ifølge HR-direktør Kristina Blach Nielsen er uhørt høj.

9. apr. 2025

SDC fravalgt: Norsk bank vælger konkurrent

Endnu en kunde vælger SDC’s konkurrent på det norske marked.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans - IT & Tech

9. apr. 2025

Min status på DORA efter 3 måneder

IT-PERSPEKTIVER: Jeg tror, at den seneste tid har været ekstremt tumultarisk for mange af os.

9. apr. 2025

Jyske Bank får påbud: Compliance under pres

En ny redegørelse fra Finanstilsynet tegner et billede af en complianceenhed i Jyske Bank, som på flere områder er under pres.

9. apr. 2025

De hurtige it-notifikationer

BEC indgår nyt fintech-samarbejde. Fond skyder millioner i Copenhagen Fintech. Globale AI-udgifter brager i vejret.

9. apr. 2025

Beskæftigelsesreform rammer ikke målet

Den længe ventede beskæftigelsesreform forsømmer chancen for at lade a-kasserne tage et større og permanent ansvar, mener Steen Lund Olsen

7. apr. 2025

Mette lavede sjov med svindler

Mette Winther Eriksen indledte en sms-korrespondance med en svindler. Hun har delt sin oplevelse for at sætte fokus på svindlernes metoder.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

7. apr. 2025

Magtens elite kortlagt: Finansfolk spiller en vigtig rolle

Overraskende mange i toppen af magteliten har en baggrund som bankelever. Det fortæller magtforsker, der også løfter sløret for de magtfulde finansfolk.

7. apr. 2025

Ekspert: Arne-pension har kostet finansjob

Bankerne har betalt flere penge til Arne-pensionen, end ordningen har kostet. De store bidrag har kostet job i den finansielle sektor, vurderer Bankresearch.

7. apr. 2025

Sådan lander du trygt og godt i jobbet efter barsel

Det kan være udfordrende at vende tilbage til sit job efter barsel, men en god forberedelse både før, under og efter sikrer en blødere landing.

1. apr. 2025

Finanskompetencepuljen genåbner

Efter det midlertidige stop for bevillinger fra Finanskompetencepuljen i efteråret genåbner puljen nu.

31. mar. 2025

Ekspert: Storrumskontorer er bedre end deres rygte

Skal vi længes efter de traditionelle enmandskontorer? Nej, siger indretningsekspert, der mener, at de åbne kontorlandskaber er langt bedre end deres rygte.

31. mar. 2025

Medlemmer stemmer ja til ny overenskomst

Det blev et markant ja fra Finansforbundets medlemmer til den nye overenskomst. Det glæder formand Dorrit Brandt, at så mange bakker op om overenskomsten.

27. mar. 2025

Forbered dig til din udviklingssamtale

Medarbejderudviklingssamtalen har mange navne. Og i nogle virksomheder er det flere gange om året. Men håndværket i at få noget ud af det, er det samme.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans - IT & Tech