Menu luk

Casekatalog: Virksomheders brug af medarbejderdata og spørgsmål til dialogen

Teknologi, der bruger medarbejderdata – såsom fingeraftryk, SmartWatches og overvågning af arbejdsmønstre – kræver vigtige dialoger på arbejdspladserne. Find cases og inspiration her.

17. mar. 2025
2 min
Af Lucia Lyng Velasco  
lve@finansforbundet.dk

Mere og mere teknologi på arbejdspladserne beror på data fra medarbejderne. Det kan være vores fingeraftryk, adgangskort, vores brug af diverse programmer og adfærdsmønstre.

Det stiller krav til samtalerne og dialogerne på virksomhederne om, hvordan data høstes og hvad de anvendes til. 

Derfor har Finansforbundet udviklet et casekatalog med forskellige scenarier for, hvordan medarbejderdata allerede bruges ude hos medlemmerne og virksomhederne. 

Kataloget skal læses sammen med datakataloget, da de supplerer hinanden og konkrete cases benytter forskellige definitioner af data. 

Casekatalog

Hvis du vil læse mere om data

 

Eksempel på case: Udskiftning af medarbejdere baseret på deres performancedata 

I en virksomhed bliver medarbejdere i en kundevendt afdeling evalueret på deres evne til at onboarde nye erhvervskunder og gennemføre sager effektivt.

For at optimere præstationerne anvender virksomheden en proces kaldet "kvalitetsudskiftning", hvor medarbejdere med laveste produktivitet identificeres og vurderes.

De anvendte datakilder inkluderer:

  • Performancedata: Antal gennemførte sager på dags- og ugebasis.
  • Aktivitetsdata: Data om medarbejdernes tid på telefonerne og antal tastaturanslag.
  • Kontekstuelle data: Data om sagskompleksitet for at forstå eventuelle årsager til lavere præstation.

Hvis data ikke viser særlige forhold, der kan forklare lavere produktivitet, så risikerer medarbejdere at blive afskediget som led i "kvalitetsudskiftningen".

Denne proces kan skabe usikkerhed og pres blandt medarbejderne, og rejser en del ledelsesmæssige dilemmaer, stiller spørgsmål til evt. biases i data, manglende gennemsigtighed osv. 

Her er det afgørende at få talt om, hvordan virksomheden sikrer, at performancedata anvendes retfærdig, at få diskuteret om det er rimeligt at holde øje med, hvor mange gange, der trykkes på et tastatur? Er det et klart udtryk for effektivitet?

Dertil kommer spørgsmål relateret til, om medarbejderne har været inddraget i processen, samt  hvilke muligheder medarbejdere har for at udfordre eller bidrage til analysen af deres data.

Casekataloget indeholder flere af den slags cases og bud på forskellige spørgsmål og dilemmaer, som der bør drøftes på arbejdspladsen.  

Om casekataloget:

Casekataloget er udarbejdet i 2024 af medlemmerne af det politiske ansvarsområde Arbejdsmarked, Mangfoldighed og Digitalisering (AMD). Det samler forskellige eksempler på, hvordan medarbejderdata – jf. data-kataloget – anvendes i praksis, både i dag og potentielt i fremtiden.

Formålet med kataloget er at skabe indsigt i, hvordan medarbejderdata (kan) bruges, med henblik på at kunne drøfte området, herunder anvendelsesmuligheder, etiske dilemmaer og reguleringsbehov. Casene bygger enten på faktiske hændelser fra sektoren eller på internationale eksempler, der kan inspirere til debat og refleksion.