Hun ser nærmere på bankens kultur
Ece Gürsoy er i gang med at undersøge mangfoldighed og inklusion i Danske Bank gennem mikroadfærd i forbindelse med hendes erhvervs ph.d., som handler om at understøtte bankens mål om at skabe mere ligestilling og retfærdighed.
Hvilke kolleger taler man med, og undgår man bevidst eller ubevidst nogle? I hvor høj grad har kvinder en stemme ved møder, og hvordan nærmer banken sig målet om 35 procent kvindelige ledere i 2023?
Det er nogle af spørgsmål Ece Gürsoy vil forsøge at finde svar på, når hun de næste knap tre år skal skrive sin ph.d. om diversitet og inklusion på Copenhagen Business School (CBS) med Danske Bank som omdrejningspunkt.
”Jeg vil fokusere på mikroadfærd – det der bliver sagt og gjort i hverdagen mellem ansatte i banken”, siger Ece Gürsoy, der fik ideen til sin ph.d., da Danske Bank offentligt annoncerede sit mål om at fremme ligestilling og diversitet ved, at 35 procent af alle overordnede lederstillinger i 2023 skal være besat af kvinder.
”Jeg synes, det er interessant at undersøge, hvordan en organisation med overvægt af mænd i de øvre ledelseslag kan få kønsdiversitet implementeret”, forklarer Ece Gürsoy, der er født og opvokset i Istanbul i Tyrkiet.
Lovende pianist
Siden 2016 har hun boet i København og studeret på CBS. Hun har taget en master i Organisational Innovation and Entrepreneurship, hvilket for mange ofte vil føre til en karriere som iværksætter.
Ece Gürsoy er dog langt fra typen, der følger den slagne vej. Alene det, at hun som studerende fra Istanbul vælger at slå sig ned i København, er usædvanligt – normalt læser unge tyrkere i Storbritannien, USA eller Canada. Som barn og helt ung var hun en lovende pianist, men den karriere er indtil videre blevet ændret til en lidenskabelig hobby, ligesom hun også har fravalgt at gå i forældrenes og en stor del af hendes families fodspor som arkitekter.
Et job som studentermedhjælper i Danske Bank i 2018 og 2019 i det daværende Group Development åbnede Ece Gürsoys øjne for bankverdenen, og nu er hun vendt tilbage og ansat i forbindelse med sin ph.d., som hun forventer at afslutte i foråret 2024.
”Jeg trives med at leve i København, nyder bymiljøet, arkitekturen og dansk design og har fået mange gode venner. Men jeg oplever også, at det kan være svært at være udlænding i Danmark. Mange tror ikke, at jeg er fra Tyrkiet, når de ser mig, men når de finder ud af det, skal de altid spørge, om jeg drikker alkohol og spiser svinekød. Og det gør jeg”, siger Ece Gürsoy med et skævt smil.
” Jeg er opvokset i et liberalt, vestligt orienteret miljø men det er tydeligt, at mange har fordomme om, at jeg som tyrkisk kvinde, skal være på en bestemt måde”.
Kulturel adfærd, tolerance og inklusion af alle mennesker er emner, der optager Ece Gürsoy.
Feltstudier i hele Norden i 2022
Hun er lige nu i gang med at indsamle teoretisk materiale og læse metervis af litteratur til brug i ph.d.’en. Næste år er det planen, at hun skal tilbringe en måned i Danske Banks nordiske kontorer i Norge, Sverige og Finland, hvor hun skal observere adfærd og indsamle materiel fra ’marken’.
”Det handler meget om mikro-praksis, som for eksempel om kvinder også får taletid på møder, og om nogle bevidst eller ubevidst holdes ude for fællesskabet”, fortæller Ece Gürsoy.
Hun vil i sine undersøgelser af kulturen i banken primært fokusere på perioden fra 2020, hvor topledelsen udmelding om diversitet og inklusion kom, og frem.
Nogle virksomheder har en tendens til at fokusere på diversitet og inklusion som en business case. Ece Gürsoy mener personligt, at diversitet og inklusion også skal handle om social retfærdighed og lighed.
”Diversitet og inklusion handler om at tro på andre mennesker og have tillid til dem, uanset hvilket køn, religion eller udseende, de har. Det er afgørende for at skabe mere lighed og retfærdighed”.