Det bedste fra to verdener
Hvordan kombinerer man det bedste fra to verdener – empatien fra sundhedssektoren og det mentale fra bankverdenen? For Giordano Romanelli er svaret klart: Man bliver tillidsrepræsentant
Læs mere om valget til tillidsrepræsentant i faktaboksen nederst
Det lå ikke i kortene, at Giordano Romanelli – også kaldet Gio - skulle blive bankansat. Han er født og opvokset i Italien og uddannet elektromekaniker i sin fars firma. Men så mødte han en dansk kæreste, og efter at de nogle år havde pendlet frem og tilbage, flyttede Gio til Danmark omkring 2003.
Efter at have lært dansk blev Gio social- og sundhedsassistent, sygeplejer på en psykiatrisk afdeling for hjerneskadede og demente og til sidst teamkoordinator på et plejehjem.
Nej til studierne og ja til Nordea
”Men arbejdsmiljøet var for hårdt, så jeg besluttede at læse til sygeplejerske på Diakonissestiftelsen. Mens jeg ventede på studiestart i august 2018, tog jeg et vikarjob i Nordea i marts. Jeg blev så glad for det, så da jeg blev tilbudt en fast stilling, sagde jeg ja tak og droppede studierne,” fortæller Gio, der nu er Mortgage Loans Officer i Operations.
Det var en stor omvæltning. Det passede Gio fint at arbejde mere mål- og strategiorienteret, men han savnede at kunne bruge sin empati og sit omsorgsgen.
Passer godt til min personlighed
”Jeg stillede derfor op som tillidsrepræsentant og blev valgt med virkning fra januar 2020. For mig har rollen en perfekt balance mellem det mentale og det empatiske, som passer rigtig godt til min personlighed”, fortæller Gio.
”Når jeg har vist empati overfor mine Nordea-kolleger, er det blevet utroligt godt modtaget, så det vil jeg gerne skrue op for i mit virke som tillidsrepræsentant.”
Det er vigtigt for Gio at gøre en forskel ved at hjælpe andre.
”Min trivsel og mit velbefindende får et boost, når jeg kan hjælpe, og jeg føler, at jeg gør en større forskel som tillidsrepræsentant end som almindelig medarbejder – også taget i betragtning, at jeg jo ikke er bankuddannet,” fortæller Gio.
Stille start i coronaland
Et par måneder efter, at Gio begyndte som tillidsrepræsentant, ramte coronaen, og næsten alle arbejdede hjemmefra.
”Mens vi arbejdede hjemme, blev jeg næsten ikke kontaktet som tillidsrepræsentant. Det var en meget stille periode. Jeg tror, at det kræver mere at ringe eller skrive til en, man ikke kender, end hvis man lige mødes kort ved kaffeautomaten. Og det kræver tid at opbygge tillid i den nye rolle. Samtidig taler jeg med lidt accent. Ingen har sagt det direkte, men jeg kan forestille mig, at nogle lige vil se mig an, før de får vished for, om jeg har de rette kompetencer til at hjælpe dem.”
Var der stille i begyndelsen, er der til gengæld travlt nu.
”Jeg har fået flere henvendelser de sidste to måneder end de første 1½ år.”
Mange af henvendelserne drejer sig om den nye ferielov, men der har også været større sager, hvor Gio bl.a. har hjulpet et medlem med at få en ordentlig fratrædelsesaftale.
Uddannelse giver vigtige kompetencer
Nye tillidsrepræsentanter skal gennemføre en særlig uddannelse, der varer i alt 17 dage opdelt i flere moduler og med en afsluttende eksamen.
”Det er ret intenst, men det har givet mig både personlige og faglige kompetencer, som jeg kan bruge, både i min menneskelige udvikling og videre i min karriere,” fortæller Gio.
Da han skulle hjælpe medlemmet med fratrædelsesaftalen, kunne han til gengæld godt mærke, at han kom til kort, når det gjaldt de mere juridiske aspekter.
”Heldigvis får jeg god hjælp i Finansforbundet i Nordea, men planen er, at jeg skal tage sagsbehandleruddannelsen næste år, som netop fokuserer på det juridiske. Desuden vil jeg tage en coachinguddannelse. Jeg er drevet af udvikling – det motiverer mig virkelig.”
Den positive energi kommer retur
Giordano Romanelli tøver ikke med at anbefale andre at blive tillidsrepræsentant.
”Hvis du har empatien og lysten til at hjælpe andre, så er det klart noget, man bør overveje kraftigt. Jeg ved bare, at når jeg hjælper andre og udsender positiv energi, så kommer den tilbage. Det er ren win-win.”
Tid til at vælge tillidsrepræsentant
Valget til tillidsrepræsentanter er i fuld gang. Her skal medlemmerne vælge, hvem der skal være tillidsrepræsentant i deres lokale område i de kommende to år.
Som tillidsrepræsentant er du dine kollegers talsperson i stort og småt overfor ledelsen og Finansforbundet i Nordea. Med andre ord bliver du kollegernes talerør og ledelsens sparringspartner. Du bliver en rollemodel, som bl.a. sætter kompetenceudvikling og trivsel på dagsordenen, og du kan forvente at få en masse personlig og faglig udvikling gennem tillidsrepræsentantuddannelsen og de forskellige fora, du bliver medlem af.
Læs mere om tillidsrepræsentant-valget på finansforbundet.dk/tr
Læs artiklen 'Bliv talerør for dine kolleger og sparringspartner for ledelsen' her