Menu luk

Lær at forstå din lønseddel

Det er altid fedt at få løn. Men hvad betyder tallene på din lønseddel egentlig? Det fortæller lønekspert Lizette Jørgensen her.

Lizette Jørgensen arbejdet med løn inden for forskellige områder i Deloitte de sidste 20 år og sidder i dag i konsulentafdelingen. Foto: Pressefoto Deloitte

Det ville være ærgerligt at få for lidt i løn, fordi du ikke har taget dig tid til at se på din lønseddel. Men hvad skal du kigge efter? Lizette Jørgensen, lønekspert hos Deloitte, giver dig svarene.

Hvad skal du kigge efter?

Det er vigtigste er at tjekke, at lønsedlen overholder de aftaler, du har lavet med din arbejdsgiver. For eksempel at lønnen er rigtig, at tillæggene er medregnet, at skatten passer og at du får den pension, du er berettiget til.

Undgå skattesmæk

Der står på din lønseddel, hvad du skal betale i skat. Beløbet afhænger af, om du bruger dit hovedkort eller bikort. Det er noget, du aftaler med din arbejdsplads, og det er vigtigt at tjekke, at det ser rigtigt ud, så du undgår skattesmæk.

Bruger du dit derimod hovedkort, skal dit fradrag trækkes fra, før selve skatten beregnes. Virker fradraget for højt eller lavt, kan du tjekke din forskudsopgørelse på skat.dk.

Spørg, hvis du ikke forstår det

Det er bedre at stille spørgsmål, hvis der er noget, du ikke forstår. Hvis der er det, så spørg den lønansvarlige, hvad det betyder. Nogle arbejdspladser har endda en vejledning til at læse lønsedlen. Måske har din arbejdsplads sådan en.

Hvad filan er AM-bidrag?

AM står for arbejdsmarkedsbidrag. Det er noget, alle skal betale. Det er en skat, selvom det hedder noget andet. Man betaler kun A-bidrag af det arbejde, man udfører. Den ligger på 8% og skal betales af din indkomst, efter din egen andel af pension og ATP er trukket fra.

Pension og ATP

ATP er en pensionsordning, som vi alle sammen betaler til. Her betaler du et fast beløb om måneden, og det fremgår også af din lønseddel. Beløbet vil være omkring 94 kroner, hvis du er fuldtidsansat. Derudover kan du også se, hvad du betaler til din pension. Her skal du være opmærksom på, at den rigtige sats bliver trukket.

Hvor kan fejlene være?

Fejlene kan være, at din leder måske har glemt at få godkendt dine tillæg. Det kan for eksempel være for overtid. Derfor kan det være godt at holde styr på, om de rigtige tillæg står på din lønseddel.

Ferietillæg og feriepenge

Hvis du er fastansat, skal du have udbetalt ferietillæg to gange om året. Det er typisk i maj og august, men hvis du er forudlønnet, betales det i april og juli. Det kan være en god idé at sørge for at tjekke, at du får dit ferietillæg. Er du timelønnet, betaler din arbejdsgiver feriepenge ind løbende. Det vil også stå på din lønseddel, hvor meget du har optjent.