Flest stress-sygemeldinger efter sommerferier
Opladet efter ferien – eller tværtimod fuldstændig drænet? Få råd til at undgå at blive syg af stress ovenpå sommerferien.
Omstillingen til arbejdslivet efter en lang sommerferie kræver ofte lidt tid. Men for en del er processen så hård, at de må melde sig syge med stress.
”Jeg har altid ekstra travlt efter de lange ferier. Det er i dem, kroppen får lov til at komme til orde og du begynder at hæfte dig ved de uforklarlige hovedpiner og lægger mærke til, hvor distræt du er. Måske kører tanker om jobbet i ring, du kan ikke rigtig få slappet af som planlagt”, siger selvstændig erhvervs- og stresscoach Anne Mollerup.
”Ferien er ikke altid nok til, at man kommer igennem det. Det går op for nogle, at de faktisk ikke har det godt i deres hverdag, og når de møder den igen, bliver der bare lagt ovenpå. De er så stressede, at de er nødt til at indgive en sygemelding”.
Det er ikke bare Anne Mollerups erfaring, at stressmeldinger topper efter ferie, undersøgelser har vist det samme.
Blandt andre har PFA tidligere set nærmere på fænomenet og konstateret, at der er markant flere ansøgninger om stressbehandlinger end normalt nogle uger efter, at hverdagen har ramt igen.
Begynd aldrig en mandag
Måske er det for sent for dig i år, men Anne Mollerup anbefaler varmt at begynde på arbejde igen midt i en uge.
”Så får du ikke så voldsom en overgang, men kan vænne dig til hverdagen lidt i etaper”.
På samme måde fungerer det stressdæmpende at slutte midt i en uge før ferien.
”Du kan arbejde dig op mod weekenden og derefter lige have et par dage til at lukke tingene ned før ferien. Det råd efterfølger jeg altid selv”, siger coachen, der har været stressramt tidligere i sit arbejdsliv.
Farvelæg opgaverne
”Alt efter, hvor alvorligt ramt du er, kan du forsøge at forebygge en stressmelding. Blandt andet er det en god idé at dele opgaverne op efter, hvor meget de belaster dig. Røde opgaver er dem, der er hårdest for dig og dræner dig. Gule er til at overkomme og grønne er dem, du sætter pris på, og som giver dig energi”.
Med farveopdelingen er det også lettere at tale med chefen om, hvordan antallet af røde opgaver kan nedbringes.
Så man ikke risikerer at det bliver de grønne opgaver, der bliver fjernet for at lette det samlede arbejdspres.
Husk nu de pauser
Anne Mollerup oplever også i sin coaching, at mange stressede glemmer at holde pauser i deres arbejde:
”Prøv at indgå en aftale med dig selv eller kollegerne om, at der skal holdes flere pauser her efter sommerferien. Stressede er tilbøjelige til at springe dem over, fordi de hellere vil arbejde og nå mere, men al forskning viser jo, at man når mere og er mere kreativ, når man holder pauser med jævne mellemrum”.
Så hold både små pauser og sørg også for at komme væk fra skærmen i frokostpausen. Gå desuden gerne en lille tur i løbet af dagen.
”Det er helt almindeligt at opleve, at det er lidt tungt at komme tilbage til arbejde. Men hvis man har stress-symptomer, og det ikke lykkes at tage det i opløbet, vil jeg kraftigt opfordre til, at man opsøger hjælp hos en psykolog eller stresscoach”.