Menu luk

Cykelstyrt kostede rådgiver karrieren: Afslag hos 3 banker

Et uheld i en indkørsel en mørk decembermorgen vendte op og ned på mangeårig bank- og sparekasseansat Dorthe Bechs karriere. I næsten 20 år har hun nu arbejdet som fleksjobber, men det er ikke længere hos en bank. Hun har oplevet modvilje mod at ansætte hende på fleksjob. Her er hendes historie.

9. jan. 2024
7 min
Dansk / English
”Jeg ville ønske, at man havde set på personen i stedet for timerne." Dorthe Bech, tidligere privatrådgiver, nu økonomisk rådgiver. Foto: Thomas Søndergaard.

Dorthe Bech har haft en lang, god karriere i den danske bankverden.

Som privatrådgiver, erhvervsrådgiver og afdelingsleder hos flere sparekasser har hun opbygget et af de cv’er og kundeporteføljer, som ville være guf hos mange lokale filialer.   

Men et cykelstyrt i 2004 kostede Dorthe Bechs karriere. Hun kunne ikke længere arbejde på fuld tid.  
I en række brancher er det ikke nødvendigvis det store problem. Men det er anderledes i den finansielle sektor.  

Dorthe Bech har forsøgt at få et fleksjob som privatrådgiver hos tre store danske banker med afdelinger i Midtjylland.

Alle gangene var der stor interesse og opfølgende samtaler, hvor flere af de lokale chefer var klar til at ansætte hende.   

Alle steder endte det alligevel med afslag. Alene på grund af, at hun søgte det som fleksjobber, mener hun selv.  
 
”Jeg husker især en episode, hvor afdelingschefen var meget interesseret i at ansætte mig."

"Efterfølgende måtte han trække det tilbage, efter det havde været forbi ledelsen og HR. Det var han meget oprevet over. Han undskyldte og beklagede mange gange den beslutning, som han slet ikke var enig i,” siger Dorthe Bech og fortsætter:  
 
”Jeg ville ønske, at man havde set på personen i stedet for timerne. Det er virkelig ærgerligt, at der nogle steder hersker en indskrænket tankegang om, at man som rådgiver og bankansat skal være der på fuld tid for at kunne bidrage.” 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Så få fleksjobbere er der i den finansielle sektor  

Dorthe Bech er et af eksemplerne på, at det kan være svært at få job i den finansielle sektor, hvis man har en nedsat arbejdsevne. Selvom der er lavet en såkaldt fleksjobordning, hvor kommunen udbetaler et tilskud til lønnen, der kompenserer for den nedsatte arbejdsevne, er der ikke mange i den finansielle sektor.  

Ud af 1.000 beskæftigede i realkreditinstitution, bank eller sparekasse var 3,7 ansat i fleksjob i august i år, viser beregninger, som Finansforbundet har lavet på baggrund af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Danmarks Statistik. 

Det sender den finansielle sektor ned på en absolut bundplacering, når det kommer til at få fleksjobbere i arbejde.   

Til sammenligning var der 6,6 fleksjobbere for hver 1.000 ansatte i den øvrige finansielle sektor herunder forsikring og pension, som beskæftiger cirka lige så mange som den finansielle sektor. På arbejdsmarkedet generelt var der 26,4 fleksjobbere per 1.000 beskæftigede.  

Det er ikke fordi, der mangler fleksjobbere at ansætte. Ledigheden for fleksjobbere var i andet kvartal sidste år på 13 procent, viser tal fra STAR, mod en generel ledighed på 2,9 % i november.

Et fleksjob er et tilbud til personer, der på grund af en nedsat arbejdsevne ikke kan arbejde på normale vilkår. På den måde kan mennesker med særlige skånehensyn, enten fysiske eller psykiske, stadig være en del af arbejdsmarkedet.   

Dorthe Bech. Foto: Thomas Søndergaard.

Styrtede på cykel i indkørslen 

For Dorthe Bech var det et lyn fra en kold og mørk decemberhimmel, der med et ændrede hele hendes tilværelse.  

Om morgenen 21. december 2004 skyndte Dorthe Bech sig mod cyklen uden for huset i Viborg. Hun skulle købe morgenbrød og sætte kaffe over, så hun og kollegaerne kunne nå at julehygge.  

Hun havde lige sagt farvel til familien, mand og tre piger, der skulle til juleafslutning i kirken.  

Uden for huset drønede hun ned ad en stejle indkørsel uden at lægge mærke til den spejlblanke frost, der kort efter rev cyklen væk under hende.   

På den kolde asfalt tænkte Dorthe Bech først og fremmest på, at hun hellere måtte ringe og sige, at hun nok kom lidt senere på kontoret.   

Bagefter kom smerterne. Dorthe Bech havde, skulle det senere vise sig, fået brud på nakken, to brækkede skuldre, skader på knæ og kæbe og en hjernerystelse.

Fleksjob

  • Jobcentret kan give tilbud om fleksjob til personer, som ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet på grund af en begrænset arbejdsevne.
  • I fleksjobbet tages der hensyn til, at medarbejderens begrænsede arbejdsevne.
  • Et fleksjob er som udgangspunkt midlertidigt.
  • Kommunen skal, når en person har været ansat i fleksjob i 4,5 år, vurdere, om den fleksjobansatte fortsat er berettiget til et fleksjob.
  • Arbejdsgiveren betaler kun løn for de timer, den ansatte udfører i fleksjobbet.
  • Kommunen supplerer lønnen med et tilskud, der reguleres på baggrund af lønindtægten fra arbejdsgiveren.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

"Jeg har altid kørt med 120 kilometer i timen" 

For Dorthe Bech var det den episode, der endte op og ned på hendes bankkarriere.

En karriere, der var begyndt med en elevplads i Spar Nord i 1986, og som siden, primært hos vestjyske sparekasser, var fortsat som sparekasseassistent, rådgiver i erhvervsafdeling, afdelingsleder, kunderådgiver, faglig konsulent med speciale i insolvens og konkurs – og dertil div. efteruddannelser, bl.a. merkonom.  

I dag døjer hun med især piskesmæld, nerveskader i nakken og mén efter hjernerystelsen.

”Jeg har altid kørt med 120 kilometer i timen. Men da jeg 5. januar går på arbejde, en kilometer fra vores hus, havde jeg mest lyst til at lægge mig ned i vejkanten. Jeg havde ondt over det hele og følte ikke længere, at min nakke kunne bære mig.”  

Først blev Dorthe Bech deltidssygemeldt, dog fast beslutte på, at hun skulle tilbage på job og videre med bankkarrieren og en drøm om at supplere op med jurastudie.  
 
”Jeg bliver rask lige om lidt,” tænkte jeg.  

Men måneder senere gjorde det stadigvæk ondt og så endte det med et møde hos kommunen, som anbefalede fleksjob-ordning.   
 
”Dengang kunne jeg slet ikke se mig selv i det. Jeg ville bare tilbage på fuld tid og helst lidt mere, som jeg havde været vant til. I dag er jeg glad for socialrådgiveren, der skubbede til mig.”   

Dorthe Bech. Foto: Thomas Søndergaard.

Fleksjob i Hvidbjerg Bank 

De næste par år arbejdede Dorthe Bech med god succes hos først Kristelig Fagbevægelse med speciale i insolvens og konkurser.

Senere fik hun til sin store begejstring mulighed for at vende tilbage til bankverdenen hos Hvidbjerg Bank, der gerne vil ansatte hende på flekstid som privatrådgiver.   

”Det job var jeg virkelig glad for. Jeg havde søde kollegaer, og en god og loyal kundeportefølje. På papiret hed det 15 timer, men banken fik noget mere for pengene,” siger hun.  

”Når man først har hjulpet med folks økonomi, sidder det i rygmarven. Hvis nogle af ens gode kunder eller folk i omgangskredsen har brug for hjælp, tager man også telefonen i weekenderne og ferierne,” siger hun.   

I næsten 10 år fortsatte hun hos Hvidbjerg Bank, indtil det på grund af forskellige forandringer, ikke længere var et godt arbejdsmiljø for hende. Hun sagde op og ville prøve noget nyt.

Her oplevede Dorthe Bech en manglende vilje til at ansætte en erfaren privatrådgiver som hende på fleksjob.
    
”Det er træls at få at vide, at man har et flot cv, er flink og rar, men fordi det er fleksjob, så går den ikke.”    

”Man vil bare rigtige gerne vise, at man stadigvæk kan. Det er bare så ærgerligt, at man ikke tør,” siger Dorthe Bech om oplevelserne hos de tre store banker.

Økonomichef på flekstid

I 2017 fik hun i stedet via Flexfabrikken job hos et byggefirma, stort set som økonomichef, blot på nedsat tid.

Hun klarede budgetter, likviditetsbudgetter, budgetopfølgning, efterkalkulationer, forhandlinger med banker og forsikringsselskaber.  

Det drømmejob, som hun kalder det, havde hun i fire år, indtil hendes stilling til sidst blev afløst af en fuldtidsansat revisor, og hun fik samme type job hos direktørens svoger.

Begge steder arbejdede hun 9 timer om ugen.

Overstået kapitel?

I dag arbejder Dorthe Bech hos Flexfabrikken, hvor hun 7 timer om ugen sammen med en række andre fleksjobber tager sig af økonomien. Det er hun virkelig glad for.

Det tog lidt tid for Dorthe Bech at acceptere, at hun aldrig kom tilbage på fuld tid og kunne gøre karriere i bankverdenen igen.

Fra tid til anden hjælper hun bekendte, et par udvalgte tidligere kunder og en syrisk flygtning med deres økonomi.   

Men derudover er den verden er så godt som lukket, erkender hun. 

”Jeg plejer at finde ud af det, hvis jeg får en udfordring. Men jeg har været uden for sektoren tilpas længe til, at det ville kræve en del."

"Det er et overstået kapitel. Desværre” siger Dorthe Bech.   

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Seneste nyt