Philippe fik et studiejob i Nordeas call center: I dag rådgiver han store danske virksomheder om it-sikkerhed
Philippe Roy har en kandidatgrad i miljøteknologi, men har arbejdet med it-sikkerhed i hele sin karriere hos bl.a. Nordea og Danske Bank. Meget tyder på, at der er behov for, at endnu flere gør som ham og skifter spor til it-sikkerhed. "Har man passionen, er skiftet til it-sikkerhed rigtig sjovt," lover han.
Fra børnebordet til voksenbordet
Trods udfordringer med at rekruttere it-specialister og it-sikkerhedskompetencer befinder den finansielle sektor sig i Danmark et godt sted, mener Philippe Roy.
”Den finansielle sektor i Norden er unik på den måde, at vi kan samarbejde, selvom vi er konkurrenter. Det er især vigtigt inden for it-sikkerhed," siger han og henviser til, at hackere, kriminelle og statsstøttede aktører er ligeglade med, om det er Nordea eller Danske Bank, de angriber.
"Og det angreb, der rammer den ene virksomhed, giver også værdifulde erfaringer til den anden virksomhed," siger han og slår fast:
"Modenheden er enorm høj i finansverdenen, dels på grund af den megen lovgivning, som sektoren er underlagt, dels fordi det er særdeles kritisk, hvis det går galt i en bank.”
Ny lovgivning fra EU øger kun behovet
Trods høj modenhed er der dog store bunker af krav og lovgivning, som finaniselle virksomheder skal overholde. Behovet for it-sikkerhedskompetencer er derfor generelt højt, og det bliver ikke mindre af den lovgivning, der strømmer ud fra EU.
Senest er det DORA-forordningens (Digital Operational Resilience Act) snarlige aktivering.
Ifølge Philippe Roy er ankomsten af DORA det nok største og vigtigste paradigmeskifte for it-sikkerheden i den finansielle sektor i mange år. Og det vil betyde endnu større efterspørgsel efter it-sikkerhedskompetencer.
”Ledelsen bliver med DORA gjort ansvarlige for cybersikkerhed, og de bliver nødt til at have det langt mere på agendaen end tidligere. Vi er langt fremme i Danmark, men det vil endegyldigt sende it-sikkerhedsfolk og CISO’er direkte fra børnebordet over til voksenbordet,” siger han.
DORA-forordningen fra EU sigter mod at styrke og regulere cybersikkerheden inden for den finansielle sektor.
Læs mere om det her: DORA får stor betydning for outsourcing i den finansielle sektor: Her er 5 afgørende punkter
6.000 uddannede it-sikkerhedsfolk om året?
Hvordan forventer du, at efterspørgslen for it-sikkerhedsfolk vil udvikle sig?
”Den er meget nem. Den kommer kun til at gå opad.”
”I Japan har man estimeret, at man skal uddanne 120.000 inden for it-sikkerhed om året. Det svarer til cirka 1.000 pr. million indbygger. Så i Danmark er det rundt regnet 6.000 om året, og det er vi slet ikke i nærheden af i dag. Der er behov for langt flere,” siger Philippe Roy.
Eftersom det er begrænset med egentlige dedikerede it-sikkerhedsuddannelser i Danmark – hvis nogen overhoved – vil der blive behov for, at flere skifter retning i deres karriere, mener Philippe Roy.
Han håber, at flere også uden for it vil overveje skiftet.
”Vi mangler arbejdskraft og især kvalificeret arbejdskraft. Langt hen ad vejen er it-sikkerhed logisk, men der er også behov for tolke mellem forretning og it, og også andre fagligheder end lige it. Vi får god it-sikkerhed af mangfoldighed - ikke et ekkokammer baseret på de samme uddannelser og baggrunde,” siger han.
IT-ansatte
Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.
Finansforbundet er også for dig