Menu luk

Tina er på bedste-barsel: ”Det er en kæmpe gave”

Mens Tina Leths datter og svigersøn træner op til OL i Paris, har kundemedarbejderen lavet en aftale med sin arbejdsplads Middelfart Sparekasse om, at hun er på ”bedste-barsel” med sit barnebarn på 2 måneder.

18. mar. 2024
5 min
Tina Leth er gået ned i tid, så hun kan hjælpe med at passe sit barnebarn, mens hendes datter og svigersøn træner op til OL. Foto: Privat

Det næste halve år er Tina Leths arbejdsdage væsentlig anderledes, end de plejer at være. Hun er nemlig på det, hun selv betegner som ”bedste-barsel” med barnebarnet Alfred på 2 måneder.

I virkeligheden betyder det, at hun er gået ned i tid og arbejder 20 timer om ugen indtil august, så hun kan få tid til bleskift og barnevognsture med Alfred.

”Det er jo en gylden mulighed for mig som bedste at kunne være en del af mit barnebarns liv på den her måde. Og som mor betyder det også meget, at jeg kan hjælpe min datter,” siger Tina Leth, der er kundemedarbejder i Middelfart Sparekasse i Aarhus.

Træner op til OL

Tina Leths datter Julie Norman Leth er cykelrytter. Hun vandt i 2021 OL-sølv i disciplinen parløb og træner nu op til OL i Paris til sommer. Også Tina Leths svigersøn Lasse Norman Leth er cykelrytter og træner op til sommerens olympiske lege. 

Og det er her, at Tina Leth kommer ind i billedet. For der er masser af træning, behandlinger og generel logistik, der skal passes ind, når man er eliteidrætsudøver og træner op til så stor og krævende en sportsbegivenhed.

”Min datter spurgte, om jeg ville hjælpe, og jeg vil selvfølgelig gerne støtte hende,” forklarer Tina Leth.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Hun gik i første omgang til sin tillidsrepræsentant for at lægge en plan. Ret hurtigt i processen gik hun dog videre til sin chef med ønsket om at gå ned i tid en periode, fordi det på det tidspunkt blev meldt ud, at sparekassen ville åbne en filial i København, som ville betyde nye ansættelser og mere at se til.

”Derfor følte jeg, at jeg måtte være åben og ærlig, selvom det var tidligt i min datters graviditet. De har garanteret tænkt, at jeg var tosset, men vi fandt en måde, hvor det kunne lade sig gøre,” siger Tina Leth.

En fleksibel arbejdsdag

Hun forklarer, at hun sidder i en intern funktion, hvor hun ikke har direkte kundekontakt. Hun laver blandt andet dokumenter for kunder og kurssikring på boligsager. Derfor er hun ret fleksibel i forhold til, hvordan arbejdsdagen kan struktureres.

Helt konkret forløber hendes dage lige nu sådan, at hun cykler ind på jobbet og møder klokken 7.30. Klokken 10 cykler hun hjem til sin datter og svigersøn, der bor tæt på afdelingen i det centrale Aarhus.

Hvis det passer med, at Alfred er lagt til at sove, går hun en lang tur med ham i barnevognen. Andre gange passer det med, at datteren skal have nogle særlige behandlinger frem mod OL. Så tager Tina Leth med, så hun kan se efter Alfred imens.

Hun har en arbejdsstation derhjemme, og sparekassen har også stillet en station til rådighed, som hun har stående i datterens hjem. 

Derefter kan Tina Leth vende tilbage til arbejdet om eftermiddagen. Som udgangspunkt klokken 14, men hvis det ikke kan lade sig gøre, og hun først kan komme på igen klokken 14.30, arbejder hun bare en halv time længere i den anden ende. Om fredagen holder hun fri.

”Efter vi har snakket tingene igennem og har haft en god dialog, er det hele landet på en god måde. Jeg har meget frie forhold og kan flytte rundt på min arbejdstid, som det passer ind,” forklarer Tina Leth.

”Vi bakker op, så meget vi kan. Forudsætningen er, at det skal give mening for begge parter.”
- Helle Lund Gregersen, HR-direktør Middelfart Sparekasse

Arbejdspladsen bakker op

Middelfart Sparekasse har cirka 400 medarbejdere, og HR-direktør Helle Lund Gregersen fortæller, at det ikke er ofte, at sparekassen får en forespørgsel som Tina Leths. Når det sker, forsøger man så vidt, det kan lade sig gøre, at finde en model, der passer.

”Vi bakker op, så meget vi kan. Forudsætningen er, at det skal give mening for begge parter,” siger Helle Lund Gregersen.

Hun har bistået Tina Leths chef i processen med at finde en løsning, som både kan rumme Tinas ønsker og hensynet til afdelingens drift og kollegerne.

”Et er, at man skal tænke på det menneske, der henvender sig, men der er også et fællesskab og en afdeling, som personen er en del af,” siger Helle Lund Gregersen og understreger, at det går rigtig fint op i den model, som sparekassen og Tina Leth er blevet enige om.

"Jeg er meget taknemmelig og også stolt over, at det kan lade sig gøre. Det er en kæmpe gave."
- Tina Leth, kundemedarbejder Middelfart Sparekasse

”Taknemmelig og stolt”

For Tina Leth har det også været vigtigt, at hendes chef i processen har stillet hende de relevante kritiske spørgsmål. Blandt andet om hun havde overvejet, hvad det betyder for hendes egen karriere at gå ned i tid.

”Jeg er 56 år og er, hvor jeg skal være,” siger hun og understreger, at hun er glad for, at alle aspekter blev vendt. Også den økonomiske, for det er selvfølgelig ikke gratis at gå ned i tid.

”Der er jo kun to til at betale, og det er min mand og jeg,” understreger Tina Leth.

Det betyder rigtig meget for hende, at hun er på en arbejdsplads, hvor der er plads til, at hun kan arbejde mindre i en periode.

”Jeg er meget taknemmelig og også stolt over, at det kan lade sig gøre. Det er en kæmpe gave,” siger hun.

Opbakning fra kolleger

Hun har kun mødt forståelse og opbakning fra sine kolleger.

”De synes, at det er flot, at jeg får lov. Og jeg prøver at gøre, hvad jeg kan for at hjælpe til, hvor jeg kan,” siger Tina Leth og fortæller, at det blandt andet betyder, at hun i løbet af sommeren arbejder halvanden time hver dag, så kollegerne også kan få deres ferie.

Hun holder nemlig selv ferie i de tre uger, hvor OL løber af stablen, så hun kan tage sig af Alfred, mens hans forældre knokler på cyklerne.

Og det er ikke kun på jobbet, at Tina Leth har skullet indrette sig anderledes. Der er også ting i privatlivet, der er sat på standby i den kommende tid.

”Det er klart, at der er nogle ting, jeg ikke kan nå. Jeg tager ikke lige på en forlænget weekend det næste halve år. Men for mit hjerte er det vigtigste at kunne gøre det her for min datter og mit barnebarn,” siger Tina Leth, der også varmt vil anbefale andre, der overvejer at gøre noget lignede at kaste sig ud i det.

”Man skal selvfølgelig overveje, at man skal betale selv, men hvis man har lyst og mulighed for det, synes jeg, at man skal gøre det,” siger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Emner

Seneste nyt