Menu luk

Bankdata mistede hver femte nyansat: Nu er udviklingen vendt

En række tiltag har ført til, at Bankdata er lykkedes med en fastholdelsesprocent, der ifølge HR-direktør Kristina Blach Nielsen er uhørt høj. Fællestillidsrepræsentant bekræfter de gode takter.

9. apr. 2025
5 min

I Fredericia har Bankdata knækket koden til at fastholde eftertragtede it-specialister.

På trods af en høj ansættelsesfrekvens – 150 til 200 nye medarbejdere om året – vælger de fleste at blive hængende i flere år end tidligere.

Fastholdelsen er nu på et historisk niveau, siger Kristina Blach Nielsen, HR-direktør hos Bankdata.

”9 ud af 10 valgte at blive i 2024. Det er uhørt i en branche med ekstrem konkurrence om talenter,” siger hun

Den høje fastholdelse fortsatte i begyndelsen af 2025, hvor fastholdelsesgraden igen lå tæt på 90 procent.

Sådan har det ikke altid været

Kristina Blach Nielsen, der har otte års erfaring i Bankdata, fortæller, at det tidligere var en udfordring at fastholde medarbejdere - især har Bankdata haft svært ved at fastholde nyuddannede og medarbejdere med mindre end to års anciennitet.

Men siden 2023 har en række konkrete initiativer ændret billedet markant.

”Vi har været helt nede på, at vi mistede hver femte nyansatte inden for de første to års ansættelsesperiode. Det hul har vi fået lukket, så der i dag faktisk ikke er nogen forskel på dem, der har været her i kort og lang tid,” siger hun.

Hanne Tirsgaard, der er fællestillidsrepræsentant i Bankdata og har været ansat i virksomheden i 26 år, nikker genkendende til, at flere af de nyansatte bliver i Bankdata. Hun mener, at en del af forklaringen er et langt bedre onboarding-forløb end tidligere. 

"Jeg hører mange sige, at onboarding er ufatteligt god. Man får en grundig og struktureret introduktion, ikke kun til sin egen afdeling, men til hele huset. Det skaber tryghed og gør, at man hurtigt føler sig hjemme,” siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
”Mange følte tidligere, at deres ledere var meget langt væk." Kristina Blach Nielsen, HR-direktør hos Bankdata.

Dataorienteret HR-afdeling

Onboarding-forløbet er bl.a. et resultat af løbende erfaringer, som er blevet indsamlet.

Det er sket som led i, at HR-afdelingen på linje med resten af organisationen arbejder langt mere dataorienteret, fortæller Kristina Blach Nielsen.

Bl.a. arbejder HR-afdelingen i dag med et ’people dashboard’, hvor fx fastholdelse og sygefravær følges tæt, så man kan tage affære hurtigt, hvis der er behov.

Den dataorienterede tilgang er et vigtigt fundament, pointerer Kristina Blach Nielsen.

”Vi skal ikke bygge vores beslutninger på synsninger – især ikke, når det handler om mennesker, hvor det er let at falde i den fælde,” siger hun.

Selvom hun er stolt over den høje fastholdelse, er det, indskyder hun, ikke et mål i sig selv. Men det er en markør, som kan sige noget om den generelle helbredstilstand hos Bankdata.

”Vi skal ikke for alt i verden holde på ansatte, der fx gerne vil prøve noget nyt. Men hvis vi har både højt sygefravær og lav fastholdelse, skal vi reagere. De her tal giver os mulighed for at tage temperaturen og reagere hurtigere.”

Bankdata i tal

Rekrutteringer i 2024

159

Intern mobilitet

25 %

Antal ansatte pr 1. april

1.002

Blandt de mest eftertragtede arbejdspladser

Bankdata har i stigende grad fjernet sig fra et image som en støvet datacentral. Parallelt med den højere fastholdelse er engagementet og medarbejdernes oplevelse af arbejdspladsen også steget.

Senest kom Bankdata ind på 15. plads blandt de mest eftertragtede it-arbejdspladser i Danmark, ifølge en årlig undersøgelse fra Universum, som for fem år siden end ikke havde Bankdata med på listen.

Bankdata har desuden vundet sin kategori i Finanswatch og Wilkes imagemåling fire år i træk.

Der er noget om snakken, siger Hanne Tirsgaard, der gennem sin rolle som fællestillidsrepræsentant har fået et bredt indblik i medarbejdernes trivsel og daglige oplevelse af arbejdspladsen.

Hun har også en stor erfaring med personalesager, og har desuden arbejdet meget med personaleudvikling og ledelse. 

"Jeg kan med ro i sindet sige, at det er en arbejdsplads med ordentlighed. Det betyder virkelig meget, og den ordenlighed har jeg også oplevet gentagende gange i de mange sager, jeg har været involveret i."

Hun også selv på tætteste hold oplevet den ordenlighed, som hun taler om. I 2007 blev hun kørt ned af en billist, da hun cyklede på arbejde. Men efter en sygemelding på otte måneder fik hun mulighed for at komme tilbage på flekstid hos Bankdata. 

Nyansatte bliver længere

Bankdata har historisk haft en høj fastholdelse på medarbejdere med længere anciennitet - mens det har været sværere at fastholde nyansatte. 

I dag er der samme fastholdelse på de to grupper.

Fastholdelse for medarbejdere med mindre end to års anciennitet de seneste 5 år (målt i januar): 

  • 2021: 80,4 %
  • 2022: 82,2 %
  • 2023: 85,6 %
  • 2024: 81,3 %
  • 2025: 89,8 %

Kilde: Bandata.

Teknologi og ledelse

Kristina Blach Nielsen mener, at den høje fastholdelse også skal ses i lyset af, at et større fokus på teknologi og ledelse.

De indsatser er ifølge hende løbende blevet styrket, siden Bankdata i 2023 lancerede en større organisationsforandring under navnet ’Leading Tech’.

”Mange følte tidligere, at deres ledere var meget langt væk. Det er vi lykkes med at få ændret, og det er mit klare indtryk, at det har en stor betydning,” siger hun.

Desuden har Bankdata tonet rent flag på at være en tech-virksomhed, forklarer hun videre.

”Vi bliver nødt til at tilbyder værktøjer, rammer og vilkår, som matcher det, folk forventer i it-branchen. Det gælder ikke kun de unge – det gælder alle,” siger hun.

Det handler både om hurtige gevinster – som store skærme og god kaffe – og om moderne teknologi, der matcher medarbejdernes daglige behov.

”Hvis software er ens hovedopgave, så har man også nogle forventninger til, hvad det vil sige at arbejde professionelt med det. Har man ikke moderne systemer, tydelig bevægelse mod cloud og gode værktøjer, kan vi ikke forvente, at folk bliver på lang sigt.”

Husk personaleledelsen

Hanne Tirsgaard bekræfter, at der er kommet flere ledere pr. medarbejder, og at mange er kommet med dybere teknisk profil. 

Det er positivt med fokus på teknologi, men man skal heller ikke glemme personaleledelsen, siger hun.

"I takt med det stærke fokus på tech og strategi, skal vi også holde fast i en balance. De klassiske blødere ledelseskompetencer er også utrolig vigtige."

Hun oplever dog også, at der er begyndt at være en bevægelse mod mere fokus personaleledelsen. 

Det vigtigste er dog, at Bankdata er en god arbejdsplads, siger hun.

"Der er et rart sted at være," slutter hun.

Seneste nyt