Menu luk

Bankmand blev snapsenørd, men kom tilbage igen

Der går ikke en rød tråd fra bank til brændevin, men Niels Stærups karriere har haft en uforudsigelig vej, hvor det har handlet om at tage de chancer, der opstår.

15. jul. 2025
4 min

Niels Stærups karriere kan bedst beskrives som et langt og levende eksperiment af muligheder. Fra en klassisk start i bankverdenen i begyndelsen af 1980’erne, tog han et modigt spring som selvstændig snapseproducent, men er atter endt i finansverdenen som hvidvask- og terrorfinansierings-jæger.   

"Jeg begyndte som bankelev i det, der hed Provinsbanken, i Hjørring tilbage i 1981. Dengang var der ikke mange, som ville væk, så det skabte lidt røre, da jeg spurgte, om det var muligt at komme til København og komme i en fondsafdeling på Københavns Fondsbørs," fortæller Niels Stærup.  

Med mod og nysgerrighed bevægede han sig fra den trygge rådgiverrolle over til handel med værdipapirer, og han var med til at opbygge en internetbank for SEB i Danmark – længe før det blev normen. Senere kom han til Alm. Brand, hvor han både arbejdede med investering og produktudvikling.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Niels Stærup
Da Niels Stærup blev fyret, valgte han at blive selvstændig med sin passion for kryddersnaps. Foto: Claus Bech

Bitter afsked blev til sødt eventyr 

Sommeren 2012 blev et vendepunkt. Alm. Brand Bank fyrede ti medarbejdere, der alle havde det tilfælles, at de havde rundet 50. Niels Stærup var én af dem.  

"Jeg havde jo sådan set aldrig troet, at det skulle overgå mig," siger han. Men i stedet for at dvæle ved chokket, valgte han at følge en drøm, han havde båret med sig siden ungdommen: at blive selvstændig med sin passion for kryddersnaps. 

"Siden jeg var 14 år, har jeg syntes, at det var fantastisk at gå ud i naturen og plukke planter og lave udtræk i alkohol. Den drøm ville jeg prøve at forfølge, da jeg ikke længere skulle være i finansverdenen. Familien bakkede mig op, så jeg startede 1. januar 2013, og så kørte jeg ellers derudad," tilføjer han.  

Det blev til en snapsebog, så en til, og snart en lille virksomhed, hvor han kunne leve af sin hobby.  

Niels Stærup fandt hurtigt kunder – især i tax-free-markedet for flytrafikken, hvor han udviklede unikke varianter i store mængder.  

"Vi lavede minimum 5.000 liter pr. smagsvariant, og jeg nåede op på at producere omkring 70.000 flasker med virksomheden. Det synes jeg er ret godt for et ”hobbyprojekt”," fortæller han med slet skjult stolthed. 

"Jeg ville være ked af at sidde som pensionist og sige: 'Det var ærgerligt, at jeg ikke fik prøvet det."
- Niels Stærup

Medier, festivaler og en snapse-app 

Niels Stærups passion og evne til at netværke førte ham vidt omkring. Han optrådte i TV2’s "Go’morgen Danmark", Aftenshowet, og radioprogrammer over hele landet. Han var med til at starte Danmarks første Brændevinsfestival på Bornholm og udviklede den eneste snaps-app i verden: "Kryddersnapse", med 134 opskrifter og billeder af spiselige planter. 

"Jeg har altid godt kunne lide at nørde med forskellige smage. Blandt andet udviklede jeg en snaps med agurk og kirsebær, fordi jeg selv dyrkede agurker og havde mange i overskud og ville se, om de ikke kunne bruges til noget. Det er sådan noget, jeg syntes var sjovt at finde på," lyder det. 

Nyt syn på bankverdenen 

Omkring 2018 begyndte nichemarkedet at stramme til. Flere små destillerier poppede op, og det blev svært at finde nye, store kunder. Samtidig begyndte Niels Stærup at savne en mere stabil hverdag. Han søgte og fik et vikarjob i Nordea med fokus på hvidvask og terrorfinansiering. Efter et år blev han fastansat og senere fællestillidsmand i Nykredit for 200 kolleger.  

Han oplevede selv, hvordan han som selvstændig havde svært ved at få den hjælp fra sin bank, som han havde brug for, fordi han blev mødt med krav, de færreste nystartede selvstændige kan leve op til. Det har givet ham en forståelse for, hvordan erhvervsdrivende oplever banksektoren. 

Samtidigt kan Niels Stærup bruge sine erfaringer som selvstændig til at gennemskue, om en virksomhed driver ærlig forretning:  

"Når nogen forsøger at snyde, så kan jeg sige, 'det passer ikke, for jeg ved godt, hvordan det skal gøres'."

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Klar til mere snaps 

At skifte spor, når dåbsattesten siger +50, kræver mod – og måske en smule stædighed. 

"Det var en chance, du må tage i livet. Jeg ville ikke have undværet det. Jeg ville være ked af at sidde som pensionist og sige: 'Det var ærgerligt, at jeg ikke fik prøvet det’," påpeger Niels Stærup. 

Selv om snapseproduktionen er sat på pause, så har han stadig sin hjemmeside og sin Facebookside for snapsen. Når han engang går på pension, drømmer han om at puste liv i foredragene og produktudviklingen igen. Og ikke mindst sende snapsebog nummer fire på gaden, hvor han dykker ned i snapsens historier og traditioner gennem årene, så det ikke går i glemmebogen.  

"Jeg har stadig lyst til at inspirere folk med smage og historier fra naturen," lyder det fra Niels Stærup.  

Blå bog: Niels Stærup

  • Født 1959.  
  • Gift med Anette, som han har to piger med, morfar til fem børnebørn. 
  • Bankelev i Provinsbanken Hjørring i 1980, derfra i bankens børsafdeling i København. 
  • Skiftede i 1987 til Unibanks børsafdeling og var der frem til 1999.  
  • SEB fra 1999, hvor han havde forskellige ansvarsområder, hvorfra han i 2005 skiftede til Alm. Brand Bank.    
  • Arbejdede fra 2013-2018 med fremstilling og formidling om snapse på kryddersnapse.dk. 
  • I 2018 kom han til Nordea, og i 2021 skiftede han til Nykredit. 

Seneste nyt