Mathilde: ”Vigtigt at blive set, hørt og føle sig god”
De første skridt ud i arbejdslivet efter uddannelse er ofte fyldt med usikkerhed og forventningspres.
Efter fem år på skolebænken på Aalborg Universitet glædede Mathilde Rosager Thorø sig til at komme ud i virkeligheden og give det bedste af sig selv som cand.it UX-designer.
Men springet og overgangen kan være noget af et kulturchok, hvor man pludselig kan blive fyldt af forræderiske tanker. Selv om Mathilde endda havde haft et studiejob med berøring til faget.
”Det tror jeg er typisk for mange unge. Du er blevet færdig med din uddannelse og skal ud i virkeligheden. Nu vil du pludselig blive målt og vejet. Du bliver ramt af nervøsitet og usikkerhed - for er jeg nu god nok? Og vil jeg kunne leve op til en virksomheds forventninger? Jeg tænkte også på om der overhovedet ville være et job til mig? Derfor begyndte jeg at søge, allerede mens jeg skrev speciale”, fortæller 26årige Mathilde, der nu har været halvandet år i Nykredit som UX og Servicedesigner.
Mathilde Rosager Thorø Foto: Casper Jarlberg
Et drømmejob
Men faktisk er der stor efterspørgsel på UX-designere, der finder løsninger som gør det lettere for brugerne at navigere rundt på en virksomheds hjemmeside. Mathilde nåede derfor kun at søge et job, og så kom hun til samtale hos Nykredit.
”Det var et drømmejob, som jeg sagtens kunne se mig selv i, og jeg var især tiltrukket af, at der var et graduateforløb over et år, hvor jeg ville få mulighed for at udvikle mig både personligt og fagligt. Det blev kun styrket under samtalen, hvor jeg fik indtryk af en kultur, hvor man blev en del af et team med stærkt fokus på sparring, coaching og videndeling”.
De forstod mig og det gav en enorm ro
Allerede dagen efter hun havde forsvaret sit speciale havde hun første arbejdsdag i Nykredit, hvor hun blev modtaget af sin leder, og hun mødte sin buddy for de næste par måneder. Mens de fleste af hendes kommende kolleger arbejdede hjemme på grund af Corona.
”Jeg var selvfølgelig superspændt og nervøs, men min leder gjorde det meget tydeligt, at hun ikke forventede, at jeg skulle at redde verdenssituationen, men at jeg bare skulle tro på mine egne evner. Jeg brugte også meget min buddy. Hun var blevet færdig med sin uddannelse året forinden, og kunne derfor tydeligt huske, hvordan det føltes. Vi kunne snakke åbent, og jeg følte mig på alle måder set og forstået. Det var trygt og gav en enorm ro, hvor hun forsikrede mig om, at det nok skulle gå godt”.
Den samme åbenhed har hun oplevet i forhold til sin leder, som følger med i dagligdagen, og regelmæssigt hiver hende ind til en snak under fire øjne.
”Jeg føler mig meget privilegeret. Som ung og ny er det ekstremt vigtigt at få feedback på sit arbejde. Det har min leder meget fokus på. Jeg bliver set og føler mig forstået, og hun er enormt god til at rose og give anerkendelse. Det har haft en stor betydning for min trivsel”.
Ungt fællesskab i Nykredit
Der er 14 UX-designere i Nykredit og de fleste i København, og det var selvfølgelig ikke optimalt og særligt personligt for Mathilde at møde dem første gang på Teams under Corona. Men Mathildes leder har meget fokus på det sociale og at teamet engang i mellem tager ud og spiser, også er der fredagsbaren, hvor der bliver hygget og talt sammen på tværs af afdelingerne. Endelig har der også været det graduateforløb, hvor Mathilde gennem et år har været sammen med 21 andre unge i Nykredit. Det har været meget intenst i perioder, men det har givet en masse både på det faglige og sociale plan.
”Det har været enormt fedt og spændende at være sammen med andre unge med vidt forskellige jobfunktioner i Nykredit, og få sig et socialt netværk. Det er enormt vigtigt, for selvfølgelig kan du sparre med din leder, men det giver noget helt andet at kunne gøre det med andre unge - også i forhold til den usikkerhed og de udfordringer, vi alle går rundt med som nye”.
Æhhh, jeg er blevet gravid
Nu er det for længst blevet hverdag. Mathilde interviewer brugere, analyserer deres behov og designer løsninger og er ret så glad for sine kolleger, også når hun kommer med nye forslag:
”Der er en rigtig god kultur. Selv da jeg var helt ny har jeg ikke oplevet fra hverken kolleger eller ledere, at mine ord havde mindre betydning”.
Desuden betyder det meget for hende, at de har et fleksibelt arbejdsliv, hvor de har mulighed for at arbejde hjemme op til to dage om ugen med en fast mød ind dag, hvor alle i teamet er på kontoret.
”Det er en mulighed for at få gjort et stykke arbejde færdigt hjemme uden at blive forstyrret. Men også en mulighed for at få arbejdsliv og privatliv til at hænge bedre sammen - noget jeg måske vil sætte endnu større pris på efter min barsel.
Ja for Mathilde er undervejs også blevet gravid, og har termin i december.
”Det havde jeg lidt dårlig samvittighed over, og også lidt ærgerlig, fordi jeg så skal holde pause og være væk fra arbejdet. Men jeg valgte at gå til min leder og fortælle det næsten med det samme. Men der var intet, at have det dårligt over. Hun reagerede med et stort tillykke og hvor er det fantastisk”.
Alle har ret et job med trivsel
Hvordan skaber vi god trivsel, når arbejdslivet er under konstant forandring? Og hvilke læringer og initiativer skal vi gøre brug af, for at sikre både fællesskab og fleksibilitet? Få viden og inspiration her.
Læs mere