Menu luk

Sådan taler du om løn med dine kolleger

Det kan være grænseoverskridende at tale med kollegerne om, hvad I hver især får i løn. En ekspert i lønforhandling giver konkrete råd til, hvordan du kan tage snakken – uden at det bliver akavet.

9. dec. 2024
5 min

”Hvad får du egentlig i løn?”

Mange har måske haft lyst til at spørge en kollega direkte, hvad der tikker ind på deres bankkonto hver måned, men det kan også være en grænseoverskridende snak at lægge op til.

Men det kan betale sig at få taget hul på den akavede samtale. For at tale åbent om løn, kan aflæses direkte af lønsedlen. Det mener Caroline Rønne, der står bag virksomheden ValU, der lærer særligt kvinder at lønforhandle. 

Hun har 17 års erfaring fra forskellige kommercielle roller og har blandt andet været salgsdirektør i Tysklands nationale jernbaneselskab Deutsche Bahn. Hun har derfor prøvet at sidde på begge sider af bordet, når der skal forhandles løn.

”Der er undersøgelser, der viser, at lønåbenhed fører til højere lønninger. Hvis du ikke taler om højt om din løn, gavner det bare arbejdsgiveren. Det er faktisk ulovligt at forhindre medarbejdere i at tale om deres løn. Der er ingen lønhemmelighed på det danske arbejdsmarked. Go for it!” siger hun.

Caroline Rønne har derfor nogle helt konkrete råd til, hvordan du åbner for snakken om løn. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"Du er ikke din løn," understreger Caroline Rønne.

Du er ikke din løn

Den erfarne lønforhandler oplever, at mange bliver følelsesmæssigt påvirket, når snakken falder på løn, fordi de kobler lønnen til deres egen værdi. 

Derfor opfordrer hun først og fremmest til, at man prøver at lægge det mindset fra sig.  

”Du er ikke din løn,” understreger hun.

I stedet peger hun på, at lønnen afspejler, hvordan det gik med virksomheden, da du kom til og selvfølgelig også, hvor god du er til at forhandle. Men roller og efterspørgsel kan jo skifte og dermed skifter det også, hvor meget arbejdsgiveren er villig til at give.

Og når du skal lønforhandle, er det vigtigt at have lavet en grundig research på lønniveauet, og her er input fra kollegerne guld værd.

”Folk vil som udgangspunkt gerne hjælpe.”
- Caroline Rønne, ekspert i lønforhandling

Spørg uden at spørge direkte

En måde at få sat gang i lønsnakken på kontoret er med det, Caroline Rønne betegner som benchmarkingmetoden.

Her spørger man ind til lønniveauet uden direkte bede kollegaen om at fremlægge tallene fra sin egen lønseddel.

Her peger Caroline Rønne på, at man eksempelvis kan sige:

”Jeg har for nyligt læst om lønniveauer i vores branche. Har du nogen idé om, hvordan vores virksomhed matcher med standarden?”

Man kan også blive endnu mere konkret og slå op i en lønstatistik på forhånd. Og så kunne et spørgsmål ifølge Caroline Rønne lyde:

"Jeg har fundet en lønstatistik, der siger, at gennemsnitslønnen for vores stilling er omkring xx kroner. Synes du, det virker realistisk i forhold til det, du kender til?"

Caroline Rønne forklarer, at udgangspunktet for de fleste vil være at sammenligne med den løn, de selv får ind på kontoen hver måned.

”Når man forholder sig til sådan et spørgsmål, så svarer man jo på baggrund af ens egen erfaring. Og den erfaring er jo ens egen løn,” siger hun.

Gå til kollegaen som en rådgiver

En anden tilgang er det, Caroline Rønne kalder rådgivermetoden. Her er tanken at spørge ind til kollegaens erfaringer med lønforhandlinger.

Et spørgsmål kunne lyde:

”Jeg overvejer at forhandle min løn og ville høre, om du har nogle tips eller erfaringer med det?”

Igen er der også mulighed for at blive endnu mere konkret.

“Jeg overvejer at foreslå en lønstigning på X, så min løn ville være XX. Hvad tænker du om det?”

Også her vil kollegaens udgangspunkt for at svare være deres egen løn. Og når man beder om et råd, vil de fleste som regel forsøge at komme med et bud.

”Folk vil som udgangspunkt gerne hjælpe”, påpeger Caroline Rønne.

Caroline Rønne

Caroline Rønne har 17 års erfaring fra forskellige kommercielle roller og har blandt andet været salgsdirektør i Tysklands nationale jernbaneselskab Deutsche Bahn.  I dag driver hun virksomheden valU, hvor hun lærer kvinder at lønforhandle. Få flere af hendes gode råd her.

Fremhæv erfaringen

Det kan også være en god idé at fremhæve din kollegas erfaring og ekspertise, når du kaster dig ud i at tale om løn. 

”Hvis du har en erfaren kollega, du ser op til, så sig det højt og indled dine spørgsmål med ”som en med din erfaring”,” forklarer Caroline Rønne om den tilgang, hun kalder mentormetode.

Et spørgsmål kunne eksempelvis lyde:

”Som en med mere erfaring her, hvad ville du sige er en rimelig løn for en person i min position?”

Du kan også spørge mere konkret ind til kollegaens egen erfaring med lønudvikling i virksomheden.

”Jeg beundrer din karrierevej her i virksomheden. Hvordan har din lønudvikling set ud, og hvad ville du råde mig til at forvente?”

Tag første skridt til at dele

Sidst men ikke mindst er der også muligheden for simpelthen at foreslå, at I deler jeres løn med hinanden. Det kalder Caroline Rønne for delingsmetoden.

Her kan du med fordel selv gå forrest og et spørgsmål kunne derfor ifølge Caroline Rønne lyde:

”Jeg overvejer at dele min løn med dig for at løfte vores niveau. Har du lyst til at dele din for at hjælpe os begge? Jeg tager gerne det første skridt.”

Du kan også spørge mere bredt ud blandt en gruppe af kolleger og foreslå en mere anonym model.

”Hvad tænker I om at sammenligne lønninger anonymt for at få en bedre idé om, hvor vi står?”

Når du har fået input fra kollegerne, er du godt på vej til at være klar til en lønsnak med chefen. Det har Caroline Rønne også en række råd til, som du kan se her.


Emner

Seneste nyt