Menu luk

Ekspert: Arne-pension har kostet finansjob

Bankerne har betalt flere penge til Arne-pensionen, end ordningen har kostet. De store bidrag har kostet arbejdspladser i den finansielle sektor, vurderer Bankresearch.

7. apr. 2025
1 min

Der er kommet flere ansatte i den finansielle sektor de seneste år. Men der kunne være kommet endnu flere til, hvis ikke det havde været for Arne-pensionen og den ekstra-regning, som ordningen har kostet den finansielle sektor.

Det vurderer Bankresearch, der følger udviklingen på bankmarkedet, skriver Børsen.

”Alt andet lige ville antallet af personale været steget mere, hvis ikke Arne-skatten havde været der,” siger Nicholas Rohde, direktør i Bankresearch, til avisen.

Samme vurdering har Vagn Hansen, der er adm. direktør i Sparekassen Danmark. Han siger til Børsen, at regningen for Arne-pensionen har haft en effekt, selvom han ikke kan sætte et præcist antal på, hvor mange stillinger det har kostet.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
“Under og efter finanskrisen var det skatteyderne, der reddede bankerne, og nu har de så fået en chance for at gøre gengæld, og det synes jeg da, de kan være stolte over."
- Rasmus Stoklund, skatteminister (S)

Banker har betalt mere end ordningen har kostet

Arne-pensionen giver mennesker med mange års tilknytning til arbejdsmarkedet mulighed for tidligere pension. Folketinget besluttede i juni 2022 at pålægge den finansielle sektor en særskat som et bidrag til den tidligere pension. 

Fra 2023 har det betydet, at finansielle selskaber udover selskabsskat også betaler 3,2 procent i særskat. Det er ifølge Børsens beregninger løbet op i en samlet betaling på 2,1 milliarder kroner fra bankerne i 2023. Arne-pensionen kostede samme år 1,77 milliarder kroner. 

Altså har bankerne lagt langt flere penge for ordningen, end den reelt har kostet. Samme tendens ses i 2024, hvor bankernes særskat steg til 4 procent, og de derfor ifølge Børsens beregninger betalte 2,8 milliarder kroner. I samme periode kostede Arne-pensionen 1,96 milliarder kroner.

Børsen henviser til et interview, som avisen lavede med skatteminister Rasmus Stoklund (S) i efteråret.

“Under og efter finanskrisen var det skatteyderne, der reddede bankerne, og nu har de så fået en chance for at gøre gengæld, og det synes jeg da, de kan være stolte over,” sagde ministeren dengang.

Seneste nyt