Få overblikket: Så hurtigt har chatbots spredt sig i finans
De fleste finansvirksomheder har omfavnet generativ AI og chatbots. Det viser en rundspørge, som Finansforbundet har foretaget i sektoren. Se her, hvilke AI-løsninger der er i drift.

Så mange har taget egne AI-modeller i brug
Anders Humlum har netop afsluttet en omfattende analyse af store sprogmodeller på det danske arbejdsmarked. Blandt 25.000 respondenter viser tallene, at 38 % af virksomhederne allerede kører egne modeller, og 30 % af medarbejderne har fået træning.
”Det er nyt for mig, at så mange virksomheder har taget store sprogmodeller i brug. Vi er stadig i en tidlig fase af teknologien, men det ser ud til, at virksomhederne nu driver meget af den videre udvikling.”
Rundspørgen bekræfter billedet af, at mange virksomheder også i den finansielle sektor i dag har egne chatbots i drift.
Interne chatbots
Interne GPT-værktøjer er den mest udbredte løsning på tværs af sektoren. Danske Bank var first moover, og har DanskeGPT. Men i dag finder vi nu også interne GPT’er som ’Saxo Chatbot’, ’Spørg om Sydbank’, eller Arbejderens Landsbank, der har en intern chatbot bygget på interne forretningsgange, håndbøger mv.
Hos BEC lyder det, at datacentralen i løbet af det seneste år også har introduceret en egen intern chatbot.
Derudover er kode-assistenter (GitHub Copilot) og Microsoft-løsninger (Copilot) rullet ud bredt i sektoren, viser besvarelserne.
Få kundevendte løsninger
Det går langsommere med kundevendte GenAI-løsninger i sektoren, men flere er begyndt at drage deres erfaringer. Det er fx hos Lunar, at en AI-assistent i kundeservice håndterer 65 % af de skriftlige henvendelser uden menneskelig indgriben.
Lunar har også, ifølge virksomheden selv, som den første bank i Europa lanceret en GenAI-stemmeassistent, som er trænet på OpenAI-teknologi.
Den kan give kunderne mulighed for ”hurtig, personlig hjælp uden ventetid – ved at give dem indsigt i egen økonomi og konti i andre banker,” oplyser Lunars CTO Kåre Kjelstrøm, der har besvaret rundspørgen.
Sydbank nævner en kundevendt AI-assistent, og Saxo Bank har lanceret lanceret en kundeservice-chatbot, bygget på OpenAI og Microsoft AI-tjenester. Investeringsbanken har også en funktion kaldet "MyFeed" - et indholdssystem, der bruges til at give indsigter og nyheder til kunder på platformen.
Flere har valgt at afvente teknologien i forhold til de kundevendte løsninger. Det gælder fx Nordea og Jyske Bank, der specifikt nævner, at de her har valgt en mere forsigtig og risikobaseret tilgang.
Fokus på medarbejderne
Ifølge rundspørgen har flere udarbejdet lærings- og træningsprogrammer til medarbejderne, og i en række banker er det gjort obligatorisk.
Eksempelvis er Arbejdernes Landsbank i gang med en ”massiv indsats” med henblik på at understøtte brugen og uddannelsen af ansatte.
Jyske Bank har åbnet for uddannelse for alle koncernens medarbejdere.
Nordea nævner, at der er etableret træningsprogrammer for de ansattes brug af GenAI – herunder obligatorisk træning i etisk AI – hvilket også gælder hos Saxo Bank.
Og hos BEC lyder det, at der er blevet uddannet hundredvis af medarbejdere i AI-værktøjer, og at datacentralen nu begynder at se idéer og forslag fra medarbejderne boble op. Desuden er BEC begyndt at ansætte og uddanne AI-engineers i BEC’s graduate program.
Uddannelse af medarbejderne er den helt rigtige strategi, hvis virksomhederne vil øge brugen af GenAI, viser Anders Humlums studie.
"Når virksomheder både stiller egne modeller til rådighed og giver målrettet træning, springer adoptionen fra knap halvdelen til over fire ud af fem medarbejdere – og kønsgabet halveres tilmed,” siger han.
”Vi kan se, at medarbejderne i højere grad omlægger deres arbejde og tager flere arbejdsopgaver på sig, når arbejdsgiveren tilskynder til brugen af den nye teknologi.”
Ansvarlig AI
Ansvarlig AI kræver bl.a. medindflydelse, kompetenceudvikling og klare etiske retningslinjer.
Bliv klogere på ansvarlig AI